Polisen tror att förra veckans stormning av ett mobilt poliskontor i Frölunda av ett maskerat gäng på 15-20 personer var en reaktion på polisens upptrappade kamp mot den gängrelaterade brottsligheten i västra Göteborg, områden som tidigare inte upplevts som tillhåll för kriminella.

– Vi backar inte och finns på plats för att ge stöd åt vanliga människor, säger Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd i Storgöteborg, till Göteborgs-Posten.

Under den senaste tiden ska boende runt Positivparken och Mandolingatan i Frölunda ha reagerat på en förändring i gatubilden då en ny typ av människor sökt sig till området. Man upplever att det blivit stökigt och att en förskjutning av gängen från andra platser där polisen jobbat med hög närvaro och markering skett.

LÄS ÄVEN: Bränder på Frölunda Torg – ”Sarajevo under kriget? Bagdad och invasionen? Mogadishu och klankrig?”

Att polisen följt efter gängen till deras nya tillhåll ska ha skapat en uppretad stämning såväl mellan boende och kriminella som mellan kriminella och polisen.

– Det handlar om unga kriminella personer som hänger i området, byter varor och ägnar sig åt vad allmänheten upplever är öppen drogförsäljning. När människor som bor där ber dem att sluta så vänder de sig mot personerna och blir hotfulla och kränkande. När vi flyttar efter och har en hög närvaro blir det också en friktion mellan de kriminella och polisen.

Kvar så länge det krävs
Stormningen i förra veckan rubricerades först som våldsamt upplopp med ändrades sedermera till grov förgripelse mot tjänsteman. I dagsläget har man inga misstänkta för attacken.

– Vid en sådan här rusning sätts kollegerna givetvis i en svår situation, men de är också vana vid att arbeta i utsatta områden, är välutbildade och motiverade. Fördelen med att jobba i en storstad är också att det alltid finns hjälp runt hörnet.

Utöver stormningen har det även förekommit hot mot poliser under senaste tiden. Enligt Windt kan det ses som ett kvitto på att polisens arbete fungerar. Han menar att polisen är uthålliga och kommer vara kvar i de berörda områdena så länge som det krävs.