spanien protest jordbrukare demonstration

Polisen går till attack mot demonstranterna. Faksimil: Twitter

Utrikes

Massiv jordbrukarprotest i Spanien – mot den socialistiska regeringen

Publicerad 1/31/2020
Annons

I Spanien råder stora jordbrukarprotester. Bönder har blockerat gatorna i protest mot kollapsande priser på olivolja. De riktar kritik mot stora företag för att de ”gör olivoljeproduktionen omöjlig”.

Tidigt på torsdagsmorgonen tog spanska jordbrukare till vägarna. Där tände de eldar och blockerade viktiga bilvägar, däribland AP-4 i La Carolina. Motorvägen är belägen i hjärtat av provinsen Jaén – som producerar 20 procent av världens olivolja varje år.

I videon kan man se den spanska polisen bemöta jordbrukarna med våldsamt motstånd.

Spanska medborgare skriver i sociala medier att den socialistiska regeringen skickade ut polisen för att slå tillbaka mot demonstranterna. Man kritiserar också att de gamla medierna är tysta och inte rapporterar om de stora protesterna.

Anledningen till demonstrationerna – som anordnas av jordbrukarförbund som UPA, COAG och Asaja – är fallande priser på just olivolja. Sedan 2017 har priset av extra jungfruolja sjunkit med 43 procent, från 3,60 euro till nuvarande 1,90 euro per kilo.

De samlade jordbrukarna uppmanade regeringen att göra mer för att skydda de spanska jordbrukarnas levebröd. De riktar också en känga mot stora företag då de ”gör olivoljeproduktionen omöjlig”.

Under 2019 minskade den spanska olivexporten till USA med nästan 15 000 ton efter att USA lade på en 25-procentig avgift på produkten.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
624Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons