232039
Vetenskap

Enorm sandstorm har helt förändrat hur Mars ser ut

Publicerad 7/25/2018
Annons

En sandstorm som började i maj månad på Mars pågår fortfarande. Först troddes sandstormen vara en mindre företeelse på en isolerad plats på planeten men sedan dess har den spridit sig och omsluter nu hela planeten. NASA har publicerat en kort film som visar skillnaden innan och efter sandstormen.

Kraftiga vindar har sparkat upp så mycket sand i atmosfären att Mars inte längre ser ut som en marmorkula av sten i olika färger utan istället som en molnig sfär med nästan helt jämn färg.

Forskarna har lärt sig att dessa sandstormar som omsluter hela planeten händer då och då, ungefär vart sjätte till åttonde år, men man vet fortfarande rätt lite om hur de uppstår.

LÄS MER: NASA testar mikro-kärnkraftverk som kan användas för kolonier på Mars

– Det faktum att du kan börja med något som är en lokal storm, mindre än en liten delstat i USA som sedan leder till att omsluta hela planeten är anmärkningsvärt, noterar Rich Zurek, en projektforskare vid the Mars Reconnaissance Orbiter.

NASA:s rymdsond som befinner sig på Mars har tvingats ligga still i väntan på att stormen ska bedarra. Den åldrande roboten har varit i energisparläge i veckor nu och vaknar endast till då och då för att kontrollera dess energinivåer och för att mäta hur mycket sol som träffar dess solpaneler.

LÄS MER: NASA:s rymdsond har hittat marknära is på Mars

NASA övervakar stormen bäst de kan men det finns inget som säger hur långt tid det tar innan stormen avtar. Det kan dröja veckor eller månader innan himlen öppnar sig igen och vi vet inte vad sonden Opportunitys öde är innan solen kan nå Mars yta igen.

Se NASA:s film på Mars här:

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons