SD-toppen Richard Jomshof meddelade på fredagen att han tar timeout från uppdraget som ordförande i riksdagens justitieutskott. Detta med anledning av att han utreds för åsiktsbrott efter att ha delat islamkritiska satirteckningar i sociala medier. Beskedet har mötts av bestörtning och många frågar sig om vi i Sverige fortfarande har yttrandefrihet eller om den har ersatts med muslimsk sharia.
I sociala medier får Jomshof bred uppbackning av partikollegor och andra som återpublicerar och/eller uppmanar till återpublicering av de ifrågavarande satirbilderna. En av de som backar Jomshof och, genom att återpublicera skämtteckningarna, tar strid för den svenska yttrandefriheten är SD-profilen Mattias Karlsson.
– Vissa saker måste man göra. Annars är man bara en liten lort, säger Karlsson med en blinkning till Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta.
I anslutning till återpubliceringen skriver Karlsson bland annat: “Om någon vill polisanmäla även mig för att jag nedan, i upplysningens namn, postar ett foto av Richards återpostning av satirteckningen i fråga, så var så goda.”
I en kommentar till Expressen säger han sig vara beredd att ta eventuella konsekvenser av sin handling, eftersom det “ytterst handlar om Sveriges yttrandefrihet och demokrati“.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.– Om vi börjar åtala folk för tankebrott så är vi inne på en väldigt farlig väg och en väg som leder bort från demokrati. Utan yttrandefrihet så kan vi inte ha ett samtal och utbyta åsikter, då fungerar inte demokratin längre, förklarar Karlsson.
Karlsson och andra som nu är kritiska till det svenska rättsväsendets agerande drar paralleller till satirteckningarna i Jyllands-Posten, till Lars Vilks rondellhundar och – inte minst – de teckningar i den franska satirtidningen Charlie Hebdo som förargade muslimer så mycket att man i ett terrorattentat sköt ihjäl ett stort antal av redaktionen.
SD-profilen undrar i sitt inlägg om i konsekvensens namn inte också konstnärer som Elisabeth Ohlsson Wallin som med sina verk provocerat många kristna och de medier och personer som spridit dem borde åtalas för hets mot folkgrupp.
Fler partivänner reagerar
En annan partikollega som tar parti för Jomshof är riksdagsledamoten Josef Fransson. Han är kritisk till hur framför allt vänsteraktörer i Sverige går de krafters ärenden som vill montera ned den svenska yttrandefriheten.
“Yttrandefriheten finns till för att skydda yttranden som hos någon väcker anstöt. Utan denna har vi ingen demokrati“, skriver han bland annat.
Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna ställer sig också bakom Richard Jomshof. På Instagram har man under fredagen publicerat ett inlägg med rubriken ”Backa Jomshof”.
Man deklarerar att “det aldrig ska tolereras att staten förbjuder och straffar känsliga diskussioner och debatter”. I ett relaterat inlägg kräver man också att lagen om hets mot folkgrupp rivs upp.
Manar till tusentals återpubliceringar
Många utanför partiet är också upprörda över att det nu inte längre tycks vara tillåtet att skämta om eller med satir kritisera islam. Den profilerade debattören med mera Katerina Janouch uppmanar till storskalig återpublicering av de aktuella bilderna, till stöd för Jomshof och som ett “socialt experiment” för att se om polisen verkligen tänker lagföra tusentals personer som tar strid för yttrandefriheten.
Inlägget har i skrivande stund återpublicerats närmare 300 gånger och gillats av över 600 personer.
Adam Marttinen tar över ordförandeklubba
Medan rättsväsendets kvarnar mal blir det kollegan Adam Marttinen som tar över Jomshofs ordförandeskap i justitieutskottet. Inom partiet hoppas och tror man dock att Jomshof snart ska vara tillbaka på jobbet.
Detta om ärendet antingen läggs ned innan det går till åtal eller Jomshof frias av domstol. Samtidigt har det blivit allt vanligare av olika aktörer att försöka – ibland framgångsrikt – begränsa yttrandefriheten med så kallad lawfare.
Tros stärkas snarare än skadas av händelsen
De allmänna bedömningen inom partiet är att man inte skadas utan snarare stärks av tilltaget.
– Det här är inte farligt för oss. De flesta blir nog provocerade. Det borde finnas vettigare saker för rättsväsendet att ägna sig åt, säger en icke namngiven källa i partiet till Expressen.
Jomshof har på senare tid varit i en rad blåsväder, inte sällan för just sin tuffa islamkritik. Vid flera tillfällen har inlägg han postat i sociala medier rönt stor medial uppmärksamhet och ilska hos Sverigedemokraternas politiska motståndare.
LÄS MER: Richard Jomshof: Jag är misstänkt för hets mot folkgrupp
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.