Tv-kände Boråspolisen Nadim Ghazale får stort stöd från vänsterhåll efter Samnytts avslöjande om att han stoppats av en polispatrull när han kört för fort – men sluppit undan straff. Det framgår av inlägg i sociala medier.

Förre energiministern Khashayar Farmanbar (S) och de två tidigare riksdagspolitikerna Veronica Palm (S) och Martin Melin (L) är några av dem som uttrycker stöd för Ghazale i sociala medier. Therese Skoglund Shekarabi, polischef i Stockholm och fram till nyligen gift med tidigare socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), uttrycker även hon sitt öppna stöd för Boråskollegan.

LÄS OCKSÅ: INTERVJU: Chefsåklagaren berättar: Därför lade jag ned Ghazale-anmälan DIREKT

Näthatsgranskaren: Stäm Samnytt

Libertarianen och juridikprofessorn Mårten Schultz erbjuder Nadim Ghazale juridisk hjälp för att kräva skadestånd. Tidigare Näthatsgranskaren Tomas Åberg uppmanar fortköraren att stämma både Samnytt och Borås tidning (BT) för de avslöjande artiklarna. ”Fy fan vad illa”, skriver han.

Isobel Hadley-Kamptz, tidigare ledarskribent på både Dagens nyheter och Expressen, hånar avslöjandet, medan de båda vänsterakademikerna Jonathan Lundberg och Mathias Cederholm ifrågasätter det eftersom det gjordes av Samnytt. Cederholm blandar dessutom ihop avslöjandet med ett tidigare avslöjande om en annan Boråspolis.

Faksimil
Faksimil

Många vänsteraktivister är inte minst upprörda över att Samnytt yrkesetiskt korrekt ”creddats” för avslöjandet av Sveriges radio och BT. Statsradion valde emellertid till slut att, efter massiva påtryckningar, frångå den journalistiska etiken och ta bort creddandet.

Ilska uttrycks dessutom från många vänsterextrema konton, namngivna såväl som anonyma, vilka bland annat sprider falska påståenden om Samnytt-avslöjandet.

Rädda poliser

Det var i onsdags som Samnytt avslöjade att Nadim Ghazale den 14 augusti i år stoppades i en fartkontroll när han kört 104 kilometer i timmen på en 70-sträcka i utkanten av Borås. Poliserna lät honom slippa undan straff, just på grund av att han uppfattas ha stort inflytande över polisledningen och backas upp av politiska makthavare.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Nadim Ghazale körde för fort – slapp straff

– Av den anledningen är många rädda att komma i konflikt med honom. De är rädda för att det ska slå tillbaka. De är rädda för att de ska få skit, att deras karriärer ska förstöras, om Nadim rapporteras, berättade en väl insatt poliskälla för Samnytt.

Nadim Ghazale bekräftade redan under onsdagen att det är korrekt att han ”stoppades av en polisbil”, men han har inte velat svara på varför han stoppades. Istället har han svepande hävdat att publiceringarna om fartkontrollen i augusti ”innehåller rena felaktigheter”.

LÄS MER: Nadim Ghazale om fartkontrollen: ”Jag stoppades av en polisbil”