Sverige sticker ut framför allt när det gäller oron för extremism och landets riktning men även invandringen och brott och våld.

På måndagen släppte Ipsos sin senaste What Worries the World-mätning för juli som omfattar medborgare i 28 länder. Mätningen fokuserar på vad folket i respektive land oroar sig mest över – vilket är arbetslöshet, fattigdom, brottslighet samt korruption.

På frågan om man anser att landet är på väg i rätt riktning ligger Sverige på femte plats – från botten. 73 procent av de tillfrågade svenskarna menar att Sverige illa ute, bara 27 procent att allt är som det ska. Bara i Brasilien, Peru, Sydafrika och Ungern är det värre ställt.

Värt att notera här är Italien där 53 procent anser att landet är på väg i rätt riktning, vilket är en uppgång på 13 procentenheter sedan juni.

Sverige är också ett av de länder där störst andel oroar sig för brottslighet och våld – 50 procent jämfört med ett genomsnitt på 32 procent i undersökningen. Peru, Mexiko, Chile och Sydafrika ligger här före Sverige.

Även när det gäller sjukvården ligger Sverige över genomsnittet (24 procent) – 31 procent.

Än värre är det dock när det gäller invandringen – här ligger Sverige på tredje plats efter Tyskland och Italien på 33 procent – dubbelt så högt som genomsnittet på 16.

Värst är det dock när det gäller oron för extremism där Sverige med 27 procent ligger i toppen, långt ifrån tvåan Tyskland på 19.