Enligt en ny opinionsmätning ökar stödet för Socialdemokraterna med knappt fyra procentenheter i Malmö jämfört med valet 2018 och ser ut att behålla makten om staden även efter höstens val.

Det är Demoskop som på Sydsvenskans uppdrag frågat tusen för väljarkåren representativa Malmöbor hur de skulle rösta om det vore kommunalval i dag, och partiet får en historisk ökning.

I valet 2018 fick Socialdemokraterna 31,1 procent av rösterna i Malmö, i mätningen ligger motsvarande andel på 34,8 procent. Även Moderaterna går framåt med nästan två procentenheter.

LÄS ÄVEN: Malmö allt mindre svenskt – mer än halva befolkningen invandrare

Efter att stödet för Sverigedemokraterna ökat i varje kommunalval sedan de kom in 2002 ser stödet för partiet nu ut att backa ett par procentenheter, från 16,3 till 14,1 procent.

Enligt mätningen mer än halveras stödet för Liberalerna till strax under tre procent. I Malmö fullmäktige har man en spärr på tre procent.

Troligt rödgrönt styre

Malmö kunde ha styrts av den före detta alliansen med Sverigedemokraterna, något som dock raserades då Liberalerna valde att i stället samarbeta med Socialdemokraterna.

Trots att S backat sedan i mitten av 1990-talet har man styrt Malmö i olika konstellationer. Men nu ser det alltså ut som att partiet vänder den negativa trenden och de rödgröna partierna S, MP och V får tillsammans mer än hälften av rösterna.

LÄS ÄVEN: Allt färre i Malmö kan betala hyran

– Utifrån de här siffrorna framstår det som troligast att de tre rödgröna partierna skapar ett gemensamt Malmöstyre. Det borde vara frestande eftersom S, V och MP i er opinionsundersökning får majoritet, säger Malena Rosén Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet, till Sydsvenskan.

Blöder pengar

På onsdagen rapporterade Samnytt om hur Malmö nästa år går back med en halv miljard kronor, något SD-oppositionsrådet Magnus Olsson härleder till massinvandringen.

– Anledningen till att vi har de här stora problemen i Malmö är inte ny. Det här kan man direkt härleda till massinvandringen som pågår till både Malmö och till Sverige, säger han till Samnytt.

– Det är den stora anledningen till ökande kostnader i Malmö och att vi nu ser ett underskott.

LÄS ÄVEN: Malmös förlust en halv miljard – SD: ”Kan härleda det till massinvandringen”

Han upplever det som att den politiska majoriteten i kommunen är ointresserad av att vända utvecklingen, ”så länge ekonomin inte går helt åt skogen”, eftersom staten ändå skjuter till mer och mer pengar från andra kommuner.