Det nya partiet Medborgerlig Samling planerade att vara med under Pride, men fick förra veckan ett avslag på sin ansökan. Som skäl anges att partiet ”inte till fullo lever upp till Stockholm Prides värdegrund”, enligt ett pressmeddelande på MEDs sida.

I Stockholm Prides styrelse ingår flera personer med vänsterpolitiskt engagemang, däribland Annika Strandhälls pressekreterare Victor Harju, son till den socialdemokratiske profilen Bengt Harju. Victor Harju tog, efter en snabb karriär inom SSU, plats i Statsrådsberedningen blott 23 år gammal – ett ovanligt fall i svensk politik, som Samhällsnytt uppmärksammat tidigare.

När Samhällsnytt ringer honom för en kommentar hänvisar han till Stockholm Prides presstelefon som vid den tidpunkten var stängd för inkommande samtal.

Har du ingen insyn i beslutet att neka MED?

Jo, det har jag absolut, men du får gärna ringa till Prides presstjänst.

Jag vill dock få din kommentar som styrelsemedlem?

– Du får gärna gå via presstjänsten.

Medborgerlig Samlings partiledare Ilan Sade, som själv är homosexuell, ger följande kommentar om Stockholm Prides agerande:

– Det visar på en enorm ängslighet och rädsla inför att ta in politiska partier och personer som inte delar vänsterinriktad syn på saker och ting. Jag tror vi ser början på en splittring inom HBTQ-världen, när vänsterextrema och andra vänsterkrafter som styr riskerar att lämna stora delar av sin målgrupp efter sig och göra sig irrelevanta för den målgruppen.

Så det här var ett politiskt beslut?

– Absolut! Det är ingen tvekan om det. Vad skulle det annars vara?

I Stockholm Prides styrelse ingår bland annat Annika Strandhälls pressekreterare socialdemokraten Victor Harju. Ska beslutet ses i kontexten av den pågående valkampanjen av Socialdemokraterna?

– Jag har även sett en kommentar från ordföranden från HBT-Socialdemokrater på Twitter som välkomnade detta beslut. Det är givetvis så att all politik handlar till syvende och sist om att vinna röster i valet så ja, på det viset är det kopplat.

– Jag tror att många inom gruppen är trötta på att bli förknippade hela tiden med dagens RFSL, Stockholms Pride och de idéer som finns där, där man hela tiden utmålas som ett offer, som svag, som att man måste hela tiden ha statliga ingrepp. När lika rättigheter för HBTQ-personer i grunden är nådda i Sverige, då måste man leta efter nya frågor för att berättiga sin egen existens. Då blir man kidnappad av en rörelse som försöker att leta efter nya mål.

Vad blir det för ett alternativt evenemang som ni flaggar för?

– Tanken är att hålla någon träff på någon pub eller klubb eller så i varje fall. Planen var inte att ha något stort evenemang. Nu blir det nog större. Och givetvis är alla väljare välkomna – det spelar ingen roll vad man röstar på eller vilket politiskt part man är aktiv i.

Alexander Bard, även han är medlem i MED, är starkt kritiskt till beslutet: