kina-telefon-smartphone-mobil
Utrikes

Medborgare kan anmäla varandra för ”felaktiga åsikter” i ny kinesisk app

Publicerad 4/20/2021
Annons

Utöver det system Kina redan har för social kreditvärdering, där man får ett visst antal poäng beroende på uppförande, lanserar kommunistdiktaturen nu ännu en app där medborgare ska kunna ange varandra för åsikter som inte anses vara korrekta.

Samnytt har vid flera tillfällen rapporterat om det kinesiska systemet med syfte att rangordna hela befolkningen utifrån hur goda samhällsmedborgare de är. De som får bäst resultat får VIP-behandling, billiga lån och snabbkö till de bästa universiteten och jobben medan de minst poäng straffas med att stängas ute från att resa eller blockeras från att få krediter eller statliga jobb.

Systemet fungerar med hjälp av det senaste inom teknologi och artificiell intelligens. Övervakningskameror utrustas med ansiktsigenkänning, kroppsscanning och geo-spårning för att säkerställa en konstant övervakning av varenda medborgare.

LÄS MER: Kinas ”social kreditvärderings”-system i full effekt 2020 säger landets ledning

Nu får det dystopiska systemet sällskap av ytterligare en app som ska hålla medborgarna i shack. Den nya plattformen är ämnat för att sätta åt de som kritiserar kommunistpartiet, ifrågasätter landets officiella historia eller ägnar sig åt ”desinformation”.

I samband med invigningen av webbplatsen med tillhörande app uppmanas medborgarna att spela ”en aktiv roll” i att hjälpa identifiera ”illvilliga människor som förvränger fakta och förvirrar” andra.

Appen släpps samtidigt som kommunistpartiet fyller 100 är i år och inför sommarens arrangemang som ska högtidlighålla detta.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1180”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons