Den före detta vd:n för Scania Leif Östlings vittnesmål från sin yrkeskarriär om hur den stora invandringen från avvikande kulturer påverkar Sverige och högteknologiska arbetsplatser fick i början av veckan stor uppmärksamhet i alternativa medier då först Fria Tider uppmärksammade intervjun och kort därpå Samhällsnytt. På onsdagen ansluter sig även gammelmedierna inklusive statsmedia, dock med fokus på att Östlings vittnesmål skulle vara ”rasistiskt”.

Det var i helgen avsnittet med Leif Östling publicerades och sedan dess har det fått nästan 70 000 visningar. Dessutom trendar det på svenska Youtube, i skrivande stund på plats 39. Östlings vittnesmål har även uppmärksammats av alternativa medier internationellt.

Att information som i vissa kretsar anses vara extra känslig och tabu vidarebefordras till svenska folket utan medias diverse politiskt korrekta vinklingar och förvridningar ses inte med blida ögon på – i synnerhet inte hos SVT där statsreporter Karin Fallenius gör sitt bästa för att brännmärka Östling och få honom sparkad från sitt uppdrag som ordförande på Södertälje Science Park.

LÄS ÄVEN: Leif Östling: Invandringen från Mellanöstern och Afrika kan resultera i inbördeskrig

Att SwebbTV skulle ha kopplingar till ”vit makt-miljön” förklarar SVT och Fallenius med hänvisning till Jonathan Leman på vänsterextrema Expo.

– De plockar upp röster från Alternativ för Sverige, NMR och konspirationsteoretiker som är mer svårplacerade politiskt, och Sverigedemokraterna. De driver sin opinionsbildning genom sina gäster, säger han.

– Den röda tråden är ämnen där invandring och minoriteter står i centrum för allt som är fel i samhället. Ett annat sådant ämne är klimatförnekande.

Värdegrundsförhör

Fallenius har även kontaktat Boel Godner (S), Södertälje kommuns styrelserepresentant i Science Park, som man frågar ifall Östlings vittnesmål från yrkeslivet är ”förenligt med de värden Södertälje science park står bakom”.

– Det är klart att jag inte står bakom sådana uttalanden. Det är någonting som jag verkligen inte håller med om, det han sade om invandring i intervjun.

– När det gäller Science park så är det flera olika ägare och vi behöver prata om det här tillsammans innan vi säger någonting. Det här är en sammanslutning med Astra Zeneca, Scania, KTH och Södertälje kommun och vi behöver prata om det tillsammans innan vi gör ett uttalande.

– Det är ju uppenbart att det är värden som inte kommunen står bakom och det tror jag inte Science park gör heller, men vi måste få träffas och prata tillsammans om de här uttalanden som Leif har gjort innan vi kan säga något gemensamt. Jag kan bara prata för kommunen ännu.

Vidare pressar Fallenius Godner på om hennes förtroende för Östlings ordförandeskap är intakt och hur mycket hans uttalanden kan skada Södertälje Science Park.

”Ett konstaterande”

Även Dagens Industri har tagit upp fallet Östling och har talat med den föra detta vd:n för Scania.

– Det kan man ha mycket synpunkter på och jag har inga synpunkter på det, säger han till DI om sin medverkan.

Till DI säger han att uttalandena inte är rasistiska utan ett konstaterande.

Hela intervjun i SwebbTV med Leif Östling kan ses nedan.