Läkare i Schweiz har lyckats ge rörelseförmågan i benen tillbaka till en man som efter en olycka varit förlamad och rullstolsburen i tolv år. Ett nyutvecklat hjärn- och ryggmärgsimplantat ger hopp åt många i samma situation.

Bilder kablas just nu ut över världen där 40-årige Gert-Jan Oskam från Nederländerna reser sig ur den rullstol han varit hänvisad till i tolv års tid och åter kan gå. Media liknar det de schweiziska läkarna åstadkommit med berättelsen i Bibeln där Jesus helar en lam genom att säga ”Stig upp, ta din bädd och gå”.

Lite mer komplicerat än så har det varit för Grégoire Courtine och hans kollegor vid Schweiziska federala institutet för teknik i Lausanne att ge Gert-Jan rörelseförmågan tillbaka. Inte desto mindre ses det som något av ett medicinskt underverk.

Än så länge är gången lite stapplande men Gert-Jan hyser hopp om att den ska bli bättre med träning. Han väljer dock att i nuläget inte skruva upp förhoppningarna alltför mycket. Att klara att gå inomhus med stöd av exempelvis en rullator är etappmålet just nu.

Rekordet just nu är 100 meter gång innan han måste sätta sig och vila. Kortare sträckor kan han gå med bara käpp Han klarar också redan att stå still på egna ben utan stöd i flera minuter.

Det var för tolv år sedan som Gert-Jan råkade ut för en cykelolycka i samband med vilken hans ryggmärg i nacken skadades och han förlorade alla rörelseförmåga i benen. I motsats till många andra som skadats på det sättet hade Gert-Jan ändå tur genom att inte bli helkroppsförlamad.

Grégoire Courtine som genomfört den revolutionerande operationen talar hellre om ”cyborger” från SciFi-litteraturens och -filmens värld än om Jesus när han ska beskriva det medicinska genombrottet där Gert-Jan fått artificiella implantat inopererade i både hjärnan och ryggraden som återskapar de nervförbindelser som förlorades när nacken bröts.

För att det ska fungera krävs också en enhet som Gert-Jan bär utanför kroppen via vilken signalerna från hjärnan tas emot trådlöst och sedan också trådlöst vidarebefordras till ryggmärgen för vidare normal nervtransport till benmusklerna. Alltsammans är viljestyrt.

Just nu är inga nya operationer av samma slag inbokade med andra förlamade patienter. Men planerna är att den nya tekniken på sikt ska kunna ge rörelseförmågan tillbaka till många i samma situation som Gert-Jan.