hyresgästföreningen

Foto: Hyresgästföreningen.

Inrikes

Medlemmar med fel värdegrund riskerar uteslutning ur Hyresgästföreningen

Publicerad 3/15/2018
Annons

Nu ska organisationens värdegrund spridas. Medlemmar uppmanas ”hålla ögonen öppna”.

Under de senaste tio åren har uteslutningar ur Hyresgästföreningen skett endast vid två tillfällen i region Aros-Gävle och ingen gång i region Mitt, rapporterar Hem & Hyra.

Detta kan det dock bli ändring på framöver när region Mitt nu aktivt ska börja sprida Hyresgästföreningens värdegrund.

För att säkerställa att den rätta värdegrunden råder inom organisationen ska både anställda och förtroendevalda utbildas i denna.

Man kommer även att ”hålla ögonen öppna” efter medlemmar som i sociala medier eller på möten uttrycker sig ”rasistiskt, homofobiskt eller sexistiskt eller på annat sätt bryter mot föreningens värderingar”.

– Vi kommer inte att leta upp folk, utan vi kommer jobba förebyggande med att öka kunskapen, säger Nina Hedlund, regionchef i Mitt.

Ambitionen sägs vara att anställda och förtroendevalda ska säga ifrån då någon säger något som inte är okej, och ifall tillsägningen inte resulterar i en förändring har man ett ansvar att återkoppla till organisationen.

– Man får tycka som man vill, men man får inte agera på ett sätt så att andra känner sig kränkta. Om man inte förstår det kanske man inte ska vara medlem i Hyresgästföreningen, eller så får man ändra sitt förhållningssätt.

Medlemskap i Sverigedemokraterna är inget man ännu behövt ta ställning till. Enligt Hedlund bör inte ett SD-medlemskap i sig stå i strid med reglerna.

Om man däremot blandar ihop sina roller i Hyresgästföreningen och partiet, och agerar i strid mot värdegrunden, ”kan ärendet få substans”.

Hyresgästföreningens värdegrund står för alla människors lika värde och rättigheter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
583Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons