Elpriserna vid lunchtid på tisdagen är mer än åtta gånger högre i sydligaste Sverige jämfört med de två nordligaste elområdena. Det framgår av data från Svenska kraftnät.

Trots att våren nu kommit med besked till södra Sverige, med solsken och värme, är elpriset fortsatt högt. I elområde SE4 i södra Sverige ligger elpriset vid lunchtid på tisdagen en bra bit över två kronor kilowattimmen på den nordiska elbörsen Nordpool. Det framgår av Svenska kraftnäts hemsida.

LÄS OCKSÅ: Miljöpartiets lösning på elkrisen: Bygg FLER vindkraftverk

Samtidigt ligger elpriset i de två nordligaste elområdena på endast 26 öre per kilowattimme – mindre än en åttondedel jämfört med elpriset i sydligaste delarna av landet.

Vindstilla, avstängd kärnkraft och krig

Att elpriset är så högt i södra Sverige under tisdagen skylls på flera faktorer. En sådan är att kärnreaktorn Oskarshamn 3 förra veckan stängdes av för tester och underhåll, och kommer vara avstängd fram till 11 maj. Reaktor 1 och 2 vid kärnkraftverket avvecklades 2015 respektive 2017.

LÄS ÄVEN: MP-toppens hån mot Sveriges industri: ”Vi har ingen elbrist”

Samtidigt blåser det relativt lite, vilket ger lägre vindkraftsproduktion. Som grädde på moset pågår ett krig i Ukraina som gör att energipriserna i hela Europa stiger.

”Norra Sverige skyddas”

Arne Bergvik, energistrateg på konsultbolaget Sigholm, säger till Dagens industri att norra Sverige slipper de höga elpriserna. Anledningen är den begränsade överföringskapaciteten i elnätet till södra Sverige.

”Norra Sverige skyddas från prisläget i Europa och södra Sverige på grund av produktionsöverskottet från vatten- och vindkraften i norr är så stort att kapaciteten i elnätet inte räcker till för att jämna ut priserna”, säger han.

LÄS ÄVEN: Så tjänar staten miljarder på elkrisen – ”Elpriserna går i spagat”