merkel macron

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0

Utrikes

Merkel och Macron efterlyser bättre gränsskydd

Publicerad 11/11/2020
Annons

I kölvattnet av de senaste terrorattentaten i Frankrike och Österrike uppmanade nyligen den franske presidenten Emmanuel Macron till förändring av Schengenavtalet. Nu får han stöd av den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Både Macron och Merkel har tidigare varit varma anhängare av såväl storskalig invandring som mångkultur och har under sina respektive ledarskap också sett till att detta fått fortgå och dessutom eskalera. Men nu tycks man åtminstone delvis ha ändrat sig.

Nyligen var det Emmanuel Macron som gick ut och konstaterade att terrorattentat är en del av en ny ”europeisk verklighet” och efterlyste stora förändringar av EU gränssäkerhet.

Macron väntas lägga fram ett förslag i december och hoppas på stöd från Tyskland, Österrike och Nederländerna.

LÄS ÄVEN: EU-förslag om striktare krav på integration

Även från italienskt håll konstaterar man att det är alldeles för lätt att både ta sig in i Europa och sedan mellan länderna. För att motverka detta hoppas Italiens utrikesminister Luigi Di Maio på ett bättre gränsskydd.

Reformering

Under en videokonferens med bland andra Angela Merkel efterlyste Macron en ”djup reformering” av unionens yttre gränser.

− Alla svagheter vid de yttre gränserna eller i en medlemsstat är en säkerhetsrisk för alla medlemmar, sa han.

Macron fick medhåll av Angela Merkel som sa att det är viktigt att veta vilka som kommer in i och lämnar Schengenområdet. Hon nämnde också ett inträdes/utträdessystem för Schengen som ska vara på plats till 2022.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
628Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons