➤ Hashtaggen #metoo , där kvinnor delar med sig av sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp, får regeringen att lova åtgärder.

Det hela började i USA efter artiklar om Hollywoodproducenten Harvey Weinsteins påstådda övergrepp. I Sverige blev #metoo till en början synonym med Cissi Wallins våldtäktsanklagelser mot Aftonbladets kolumnist Fredrik Virtanen, men har sedermera kommit att omfattat alla slags sexuella trakasserier.

På söndagen hölls flera manifestationer runtom i Sverige. På Sergels torg i Stockholm deltog bland andra jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

– För att ta hand om det vi fått höra i debatten kommer vi att samla myndigheter, arbetsgivare, fackliga organisationer för att se vad det är ytterligare vi möjligtvis behöver göra. För så här kan vi inte ha det, säger Regnér till SVT.

Tillsammans med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommer de på måndag att bjuda in arbetsmarknadens parter. Samtidigt lovar man skärpningar i sexualbrottslagstiftningen på flera områden.

Innan årsskiftet kommer man att lägga fram ett förslag som bland annat innehåller en samtyckeslag.

– Om inte män också visar sin respekt för kvinnor eller deltar i det här arbetet, och om vi inte talar med pojkar och män om jämställdhet, då kommer vi inte tillräckligt långt, säger Regnér.