microsoft logga

Foto: Johannes Hemmerlein.

Utrikes

Microsoft påtvingar användare av mobil webbläsare ’svart lista’ över nyhetssajter

Publicerad 1/24/2019
Annons

Utan att konsultera sina användare har Microsoft infört tillägget Newsguard i sin webbläsare Edge på mobila enheter som ska ranka nyhetssajters trovärdighet. Bland de sajter som svartlistats finns Breitbart, och bland de som anses trovärdiga finns BuzzFeed.

Newsguard varnar användare som surfar in på nyhetssajter som inte anses trovärdiga med en röd varningstext. De som anses trovärdiga får istället en ”grön” ranking.

Daily Mail, en av Storbritanniens största tidningar, finns bland de som fått en röd rankning. Enligt Newsguard ”klarar sajten inte av att upprätthålla en grundläggande standard avseende noggrannhet och ansvarighet”.

WikiLeaks, som aldrig fått dra tillbaka en text på grund av falsk eller vilseledande information, har också rödmärkts medan vänstersajten BuzzFeed, som ofta publicerar texter med vilseledande information, anses trovärdig för att man ”regelbundet rättar eller klargör felaktigheter”.

Andra gröna sajter är CNN, The New York Times och The Washington Post.

I teamet bakom tillägget ska bland andra före detta medlemmar av Clintons, Bush och Obamas administrationer ingå.

Ändrad policy?
I en uppdatering av sin artikel nämner Breitbart att man fått ett uttalande från Microsoft som nu påstår att tillägget är frivilligt och att man själv måste aktivera det.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons