präst

Foto: faksimil Twitter / Llann Wé², CC BY-SA 3.0

Utrikes

Migrant mördade präst – har tidigare erkänt en katedralbrand

Publicerad 8/9/2021
Annons

Enligt Frankrikes inrikesminister har en rwandier som misstänks för katedralbranden i Nantes i fjol på måndagen mördat en katolsk präst.

Mannen ska enligt uppgifter i fransk media ha överlämnat sig till polisen i Mortagne-sur-Sevre och uppgett att han mördat en präst. Den 60-årige prästen ska ha välkomnat migranten till sin kyrka under flera månader.

”Allt mitt stöd för vårt lands katoliker efter det dramatiska mordet av en präst i regionen Vendée. Jag beger mig dit”, skriver inrikesminister Gérald Darmanin på Twitter.

Han har tidigare erkänt att han låg bakom branden i katedralen i Nantes i juli 2020. Trots detta befann han sig på fri fot under övervakning.

LÄS ÄVEN: Frankrike: Katedralen i Nantes i lågor

Marine Le Pen, partiledare för Nationell Samling, kommenterade fallet på måndagen och skrev att i Frankrike ”kan man vara en illegal invandrare, sätta eld på en katedral, inte bli utvisad och sen begå ny brottslighet genom att mörda en präst”.

”Vad gjorde den här mannen fortfarande i Frankrike”, frågade den konservative senatorn Bruno Retailleau. Migration väntas bli en av de stora frågorna i nästa års presidentval i Frankrike.

Upprörd över visum

Kort efter katedralbranden erkände migranten, något Samnytt uppmärksammade. Afrikanen arbetade som volontär i kyrkan och skälet han då angav till gärningen var upprördhet över att hans visum gått ut.

LÄS ÄVEN: Migrant från Rwanda erkänner katedralbranden i Nantes

Skadorna på katedralen är oersättliga, de tre bränderna totalförstörde bland annat den 400 år gamla orgeln samt flera stora fönstermålningar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons