I förra veckan häktades två män misstänkta för stämpling till terrorbrott i Sverige och utlandet. Enligt gammelmedia handlar det bland annat om en ”skåning”. Samhällsnytt kan berätta mer om männen som under de senaste åren har invandrat till Sverige från Mellanöstern och levt på socialbidrag samt med olika identiteter.

Det var på på tisdagseftermiddagen förra veckan som en 44-årig eritriansk medborgare med arabiskklingande namn greps på Arlanda flygplats efter ha varit anhållen i sin frånvaro sedan 26 november. Mannen misstänks på sannolika skäl för ”stämpling till terrorbrott i Sverige och utlandet med fullbordan i utlandet”, vilket är en form av förberedelse till brott.

LÄS ÄVEN: Polisen förbereder sig för muslimska terrordåd – förstärker med tung beväpning

Mannen häktades för brottet som ska ha skett mellan november 2019 och december 2020. Enligt handlingar från Attunda tingsrätt pratar den eritrianske medborgaren arabiska och behöver tolkhjälp. Han har varit folkbokförd i Sverige sedan 2017-03-21.

Har flera identiteter

Samhällsnytt kan berätta att mannen, som är folkbokförd i det särskilt utsatta området Angered, inte är eritrean utan använder sig av tre olika identiteter. Han har bakgrund från Mellanöstern men har även uppgett för svenska myndigheter att hans hemland är Pakistan respektive Egypten för sina andra identiteter.

Vidare kan vi berätta att mannen varit efterlyst av Interpol misstänkt för mord alternativt dråp i samband med en stöld.

Kan inte utvisas

Dagen efter gripandet av den arabiske mannen i Stockholm skulle Säkerhetspolisen (Säpo) göra ytterligare en insats – men denna gång i Skåne. En 44-årig man från Libanon, som numera är bosatt i Trelleborg, greps på sannolika skäl misstänkt för ”stämpling till terroristbrott i Sverige och utlandet med fullbordan i utlandet”.

På lördagen häktades mannen och det framgår av handlingar från Malmö tingsrätt att det handlar om samma ärendenummer som för fallet i Attunda tingsrätt. Brottet ska ha inträffat under november i år.

Samhällsnytt kan berätta att mannen folkbokfördes i Sverige 2008-09-09 och erhöll svenskt medborgarskap 2014-04-01 vilket gör det omöjligt att utvisa honom till hemlandet vid en fällande dom.

Åklagaren: Skulle utföra terror utomlands

Det framgår att den 44-årige libanesen nekar till brott. Enligt kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström vid riksenheten för säkerhetsmål hör de två männen ihop. Hanström uppger för statstelevisionen att terrorplanerna inte varit tänkta att genomföras i Sverige men i vilket land vill han inte berätta.

Libanesen lever på bidrag

Samhällsnytt har tagit del av handlingar från Förvaltningsrätten i Malmö som visar att den 44-årige mannen från Libanon under flera års tid har mottagit socialbidrag. Han har bland annat fått pengar för inköp av möbler.

Mannen förekommer i belastningsregistret för flera fall av olovlig körning däribland grova. Vidare är han även dömd för brott mot trafikförordningen. I samband med att poliser har stoppat mannen har han legitimerat sig med en körkorthandling från Ukraina.

Vidare framgår det att han inte har någon inkomst i Sverige men att han påstås erhålla pengar från en restaurang i Tyskland och av Trelleborgs kommun.

”Skåning” enligt gammelmedia

När vänsterliberala boulevardtabloiden Expressen/Kvällsposten rapporterar om häktningen av de två misstänka terroristerna förmedlar man bland annat att det handlar om en ”skåning” som ”planerade terrorbrott i Sverige”.

Höjd säkerhet vid franska objekt

I november uppmärksammades det att Polismyndigheten inledde en nationell särskild händelse efter befarad förhöjd risk för attacker i Sverige. Detta efter en rad muslimska terrordåd runt om i Europa där bland annat en lärare halshöggs efter att ha efter att i sin undervisning om yttrandefrihet använt Muhammedkarikatyrer som exempel.

Samhällsnytt kunde avslöja att polisen befarade attacker mot franska, österrikiska och judiska mål i landets tre största städer. Myndigheten stationerade ut poliser beväpnade med förstärkningsvapnet Heckler & Koch MP5 för att skydda bland annat franska skolan i Stockholm och Göteborg.

Polis: ”Svensk polis är inte redo”

Samhällsnytt har pratat med en polis som vittnar om hur dåligt förberedd myndigheten är för att hantera våldsamma händelser och terrordåd.

– Vi har inte tillräckligt med utrustning i radiobilarna för att hantera ett pågående brott. Hade det som hände i Frankrike och Österrike hänt i Sverige så hade vi haft ett betydligt större problem. Vi har Sig Sauers och de har automatvapen. Kan säga att svensk polis är inte redo.

Säkerhetspolisen klassar sedan en längre tid tillbaka terrorhotnivån i Sverige som en trea på en femgradig skala vilket innebär en förhöjd nivå.

LÄS ÄVEN: Här ska terroristerna slå till i Sverige

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.