När den varma årstiden nu närmar sig ökar åter strömmarna av migranter från tredje världen som söker ett bättre liv i Europa. Häromdagen försökte en grupp migranter, ledsagade av en ännu större grupp vänsterextremister forcera gränsen mellan Italien och Frankrike.

Italien är tillsammans med Grekland de stora ankomstländerna för de migranter från tredje världen som med människosmugglare tar sig över Medelhavet. Den absoluta majoriteten har dock siktet inställt på andra EU-länder som Tyskland och Sverige.

Efter att i stor utsträckning ha legat i träda under de kalla vintermånaderna börjar människosmugglingsverksamheten och därmed migrantströmmarna in i Europa åter att ta fart. På söndagen försökte en grupp på cirka 30 utomvästliga migranter forcera gränsen från Italien till Frankrike i alperna.

I sällskap hade migranterna cirka 200 vänsterextremister som slutit sig samman i en internationell grupp som kallar sig ”NoBorders”. Dessa gick till attack mot gränspolisen. Sonliga var maskerade. Stort tumult uppstod och två personer arresterades och togs i förvar. De väntar nu åtal.

Själva ser våldsverkarna sig som ”gränsbefriare” och ”antifascister”. Attacken mot gränsposteringen genomfördes av en utbrytargrupp ur en större manifestation som samlade mellan 300 och 400 franska och italienska demonstranter och aktivister.

Det är oklart om några av migranterna lyckades ta sig vidare in i Europa.