I mångkulturella Malmö lever mer än var femte niondeklassare under någon typ av så kallat hedersförtryck, vilket innebär omkring 7 000 individer. En av dessa är en 14-årig flicka som omhändertagits av socialtjänsten efter att familjen kontrollerat hennes minsta steg och utsatt henne för våld och förtryck.

Enligt flickan har hon hållits inspärrad, inte fått ha kontakt med vänner – speciellt inte killar och fått sin mobiltelefon genomsökt av syskon samt blivit kallad nedsättande saker. Hon ska även ha blivit slagen och beordrad att ändra sig för att inte dra skam över familjen. Hon har varit rädd för att familjen skulle tvinga henne utomlands.

LÄS ÄVEN: Syrisk kvinna fördes till Sverige för att hedersmördas

Flickan kom till Sverige från Irak 2018 och då hon rört sig utomhus har familjen kunnat hålla koll på henne genom en gps-sändare som sytts in i hennes kläder.

Mikael Wejsfelt, sektionschef på Resurscentrum Heder Skåne, säger till Sydsvenskan att det var vanligare med gps-sändare tidigare och numera är det vanligare med att övervakningsprogram installeras i mobiltelefonen.

Fortsatt omhändertagen

Då hon placerats på ett skyddat boende har hon tagit tillbaka uppgifterna om våld och förtryck och påstår att hon ljugit, något socialtjänsten inte tror på. Att ta tillbaka uppgifter på det här sättet ska vara vanligt och kan ske efter exempelvis påtryckningar.

Inte heller förvaltningsdomstolen tror att uppgifterna varit lögner och har beslutat att hon fortsatt ska vara tvångsomhändertagen för att skyddas från familj och släkt.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna i Malmö relativiserade hedersförtryck i åratal