För ett år sedan skulle Hasan från Iran utvisas. Han hade då enligt Migrationsverkets utredning försökt tillskansa sig asyl genom att osant uppge att han konverterat från islam till kristendomen. Nu hävdar tvåbarnspappan Hasan i stället att han är homosexuell och med den berättelsen har han rönt större framgång hos Migrationsverket. Efter ett flertal försök under sju år i Sverige beviljas Hasan till sist det eftertraktade uppehållstillståndet.

Det är Göteborgs-Posten som i ett antal lägre reportage hållit kontakten med Hasan och nu berättar om hans glädje över att äntligen ha lyckats med ett av sina flerfaldiga försök att få asyl i Sverige. Det framgår samtidigt inte varför Hasan inte i stället valt att invandra reguljärt, exempelvis som arbetskraftsinvandrare med stöd av den anställning på en lunchrestaurang han för närvarande uppger sig ha.

När GP senast träffade Hasan för ett år sedan hängde ett utvisningsbeslut över hans huvud – ett av flera efter sju år i Sverige. Hans påståenden om att plötsligt ha funnit den kristna guden och avvisat den muslimska saknade trovärdighet ansåg Migrationsverket och bedömde det vara en påhittad historia i avsikt att få stanna i Sverige på de förmånliga villkor asyl innebär, bland annat i form av avsaknad av krav på egen försörjning och ordnad bostad.

Men Hasan gav inte upp trots detta och flera tidigare avslag. När han på nytt uppvaktade Migrationsverket för att få stanna hade han en ny berättelse att åberopa som asylgrundande. Den här gången hävdade han att han är homosexuell och därmed riskerar fängelse, tortyr eller dödsstraff i Iran.

Migrationsverket undrade varför Hasan inte berättat detta från första början om det nu var sant. Hasans förklaring är att han inte vågat. Och även om myndigheten fastställt att Hasan tidigare farit med osanning om sin konvertering till kristendomen och vid ytterligare flera tillfällen dessförinnan haft andra berättelser som inte hållit för en granskning så väljer man denna gång att tro på att han talar sanning och ändrar sitt tidigare avslag till ett beviljande.

Att Hasan varit gift med en kvinna i Iran i många år och har två barn med henne anser Migrationsverket inte heller ger anledning att misstro berättelsen. Hasan har förklarat detta med att äktenskapet var arrangerat. Barnen får nu också uppehållstillstånd i Sverige.

Hasan berättar för GP (19-06-08) att han nu är mycket glad och var tvungen att badda ansiktet med kallt vatten när beskedet kom i förra veckan. Sverige har fram tills nu känts som ett fängelse förklarar han, men efter att han fått det åtråvärda uppehållstillståndet känns det som att fängelsedörren öppnats och att han släppts ut ur en bur.

Hasan förklarar också för GP att uppehållstillståndet i Sverige på grund av den nya berättelsen om att vara homosexuell fått honom att inse att Gud inte hatar honom och att han inte är sjuk.