På luciadagen förra året knivmördade 17-årige Mikolaj en annan elev, Mahmoud, på en gymnasieskola i Enskede Gård i södra Stockholm. Nu ställs han inför rätta för detta och ett flertal andra brott.

Det var ett bråk mellan ett flertal invandrarelever på skolan som utmynnade i att Mikolaj utdelade ett antal knivhugg mot Mahmoud, bland annat ett i ryggen som var dödande. Efter mordet avvek Mikolaj från skolan men greps senare samma dag av polis.

Mikolaj åtalas även för misshandel av ytterligare en elev, Morteza, som knivskars i handen i samband med bråket på luciadagen. Därutöver omfattar åtalet även misshandel av en tredje elev, Omid, vid ett annat bråk på skolan några månader tidigare. Åtalspunkter om vapenbrott (pistol), narkotikabrott (kokain, amfetamin, hasch) samt skadegörelse ingår också i åtalet.

Åtalet har fått skjutas upp flera månader därför att polisutredningen dragit ut på tiden. Detta bland annat beroende på att förhör med vittnen och inblandade i flertalet fall måst hållas med biträde av tolk på bland annat dari.