I ett möte med DN säger miljöministern att det ska införas ett förbud mot blykulor för hagelgevär i EU. De som skulle påverkas av en sådan lagändring är alla de jägare som använder blyhagel vid jakt. Ministerns inställning upprör nu både jägare och politiker – inte minst på grund av hur nonchalant hon valde att formulera sig.

– Vad mer kan man nämna? Ja det kommer att komma ett förbud mot blykulor för hagelgevär, och det är något som är väldigt skadligt när det kommer ut i naturen. Fast det är väldigt nischat, så skit i det.

Så sade alltså klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) när hon talade med DN i en paus under miljötoppmötet COP15 i Montreal, Kanada. Uttalandet har inte tagits emot väl av jägare och politiker.

På Twitter skriver det landsbygdsinriktade kontot ”Snyggbonde” syrligt att det finns dubbelt så många jägare som antalet väljare som röstade på Liberalerna i årets riksdagsval.

Jesper Jönsson, en landsbygdsboende företagare med stort intresse för jakt, kommenterar det hela med att han förväntar sig att bli ersatt med en likvärdig bössa som klarar stålhagel.

Svenska Jägareförbundet har tidigare uttalat sig i frågan – och är missnöjda med hanteringen.

– Myndigheterna har inte heller kommit ut med några råd eller riktlinjer kring användandet av alternativhagel. Detta är olyckligt. De etiska aspekterna, det vill säga hur effektivt ammunitionen fäller viltet är centralt för oss jägare. Det behövs många svar och det är ont om tid nu, sade förbundsjuristen Ola Wälimaa i november.

LÄS ÄVEN: EU-regler hotar svensk jakt

SD: ”Anmärkningsvärt”

Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott, är själv engagerad i frågor som berör jakt och skriver i ett inlägg på Twitter att miljöministerns uttalande i frågan som är ”så viktig för många av Sveriges hundratusentals jägare” är anmärkningsvärt.

Han skriver även att det inte är en fråga som Sverigedemokraterna ”skiter i”, och passar på att påminna om sin skriftliga fråga till Pourmokhtari där han undrar om hon och regeringen kommer att vidta några åtgärder för att EU:s definition av vad som är våtmarker inte ska gälla i Sverige.

LÄS ÄVEN: EU-beslut: Blyhagel förbjuds