Med nästan två miljoner kronor i månadslön lär statliga Vattenfalls vd Anna Borg inte ha några större bekymmer med att betala elräkningen. Tillsammans med andra eldirektörer tjänar hon summor andra bara kan drömma om.

Anna Borgs månadslön på 1,8 miljoner blir drygt 21 miljoner kronor om året. Utöver lönerna tillkommer diverse bonusar för chefer och anställda på över en halv miljard.

LÄS ÄVEN: Ny studie: Halva elpriset om Ringhals 1 och 2 inte stängts

Allra fetast plånbok har Eons koncernchef Leonhard Birnbaum som tjänade 46,5 miljoner under 2021, medan den svenske vd:n Marc Hoffman drog in 5,4 miljoner.

Även Fortums vd för den svenska marknaden, Toni Kekkinen, lär kunna hålla elementen påslagna under vintern med 3,6 miljoner kronor 2021. Samtidigt fick Markus Rauramo, vd för det finska moderbolaget, 35,1 miljoner.

”Stötande”

Andreas Cervenka är ekonomireporter och reagerar främst på statliga Vattenfalls siffror.

– Det är stötande att man kan ta ut så höga löner och bonusar i ett statligt bolag som ägs av oss svenskar gemensamt och som tjänar pengar på gemensamma naturresurser, säger han till Aftonbladet.

Cervenka konstaterar att den svenska elmarknaden domineras av några få aktörer som själva kan påverka priserna och hur mycket de kan tjäna.

LÄS ÄVEN: Vattenfalls vd medger – nedlagd kärnkraft bakom skenande elpriser

I fjol ökade antalet personer med ärenden hos Kronofogden för att de inte klarat att betala sina elräkningar med 20 procent.