I Skellefteå växer industrin så det knakar och man skriker efter arbetskraft. Där kunde arbetslösa invandrarkvinnor som i dag bor i Malmö få jobb, var planen, och miljoner spenderades på projektet. Resultatet blev att inte en enda kvinna flyttat dit och satts i jobb.

Nya Norrbotniabanan, en ny dragning av E4, batterifabriken Northvolt är några av de stora projekten. Man söker efter vårdpersonal, förskollärare, köksbiträden, skolbemanning. Precis allt måste expandera. 100 000 nya invånare krävs till 2035 i Norrbotten och Västerbotten.

I oktober höll Skellefteåprojekten Relocate och React EU Relocate, som kostat 30 miljoner kronor plus 40 miljoner i EU-bidrag, en rekryteringsträff för arbetslösa kvinnor i Malmö.

LÄS ÄVEN: Invandrarkvinnor får lära sig cykla – ska leda till jobb och inkludering

När facit för projekten nu skrivs står det klart att det inte blev någon större succé. Av 412 personer som deltagit har 38 fått jobb och sju påbörjat en vuxenutbildning, varav två har gått klart den men står arbetslösa. Och från Malmö har ingenting alls skett.

– Ingen har fått jobb, ingen har flyttat dit. Vi fick till fyra akutintervjuer som vi initierade själva när vi var på plats i våras. Det är allt, säger Tatjana Ristovski på Internationella Kvinnoföreningen i Malmö till DN.

Höga ambitioner

Enligt Ristovski har många av kvinnorna höga utbildningar och lång arbetslivserfarenhet från sina hemländer, dessutom skulle motivationen ha varit hög.

Våren 2022 anordnades en första rekryteringsresa till Skellefteå. Väl där hade det inte bokats in några träffar med arbetsgivare. Ett par möten som snabbt bokades in ledde ingenstans.

När en ny resa till Skellefteå arrangerades anmälde tio kvinnor från Malmö sitt intresse. På plats skulle de få träffa ett tiotal arbetsgivare. Men bara några dagar innan avfärd ställdes resan in. Skälet var att Arbetsförmedlingens regler kring finansieringen gjorde det för komplicerat.

Ingen flopp

Trots det minst sagt skrala resultatet vill inte Michaela Bondeson, projektledare på Relocate, kalla projektet för en flopp.

– Om vi hade lyckats med målet att få alla 240 personer i jobb eller utbildning, så hade det ändå inte räckt, sett till de utmaningar vi står inför i norra Sverige. Syftet har i stället varit att titta på utmaningen ur ett större perspektiv, säger hon.

LÄS ÄVEN: Invandrarkvinnor får kommunal hjälp med att föda färre barn

Hon ser de 70 miljonerna som väl använda pengar.

– Det tycker jag absolut. Vi var tvungna att testa för att se om vi kunde göra något för att få fler som står långt ifrån arbetsmarknaden att flytta till orter där jobben finns.