moderna-covid-94884-feat

Bild: Governor Tom Wolf / Pixabay

Utrikes

Miljontals doser av Modernas covid-vaccin återkallas – innehåller föroreningar

Publicerad 8/29/2021
Annons

1,6 miljoner doser av Modernas vaccin mot covid-19 återkallas och destrueras i Japan och ännu fler stoppas. Detta efter larm om att vaccinet innehåller metalliska föroreningar av inte närmare preciserat slag. Det ska dock röra sig om metaller av sort och i mängd som attraherar magneter.

Beslutet att dra tillbaka det USA-tillverkade vaccinet som i Japan distribueras av Takeda Pharmaceutical har fattats av den japanska folkhälsomyndigheten och offentliggjorts i ett pressmeddelande. Föroreningarna rapporterades av flera vaccinationscentraler där man upptäckte att patienterna blev magnetiska.

– Det är en substans som reagerar på magneter, bekräftar en myndighetsföreträdare till media.

Kan leda till vaccinbrist och ökad vaccinationsskepsis

Eftersom det rör sig om ett så stort antal doser som måste återkallas och destrueras finns risk att det uppstår vaccinbrist som påverkar Japans massvaccinationsprogram. En annan risk är att fler människor blir skeptiska till att vaccinera sig efter larmrapporten.

Börsnoterade Moderna försöker efter händelsen att mildra ett kursfall på sin aktie. Man bekräftar att klagomål om föroreningar förekommit men hävdar att man inte hittat något som äventyrar patientsäkerheten eller vaccinets effektivitet.

Företaget lovar samtidigt att vara transparent med vad den pågående utredningen kommer fram till. Hypotesen för närvarande är att något gått snett i tillverkningsprocessen.

Ytterligare vaccinleveranser stoppas

Vid sidan av de redan distribuerade dryga en och en halv miljoner doserna som återkallas har ytterligare två satser stoppats från leverans i avvaktan på att undersökas. De japanska myndigheterna har dock inte fattat något beslut om att helt stoppa eller pausera Modernas vaccin.

Japans premiärminister Yoshihide Suga sade vid en pressträff på torsdagen att han gett myndigheterna instruktioner att utreda vad som inträffat och att detta har högsta prioritet. Han uttryckte samtidigt förhoppningar om att händelsen inte ska få någon betydande inverkan på landets vaccinationskampanj.

Modernas vaccin är sedan i maj nödgodkänt för användning i Japan.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons