air france charles de gaulle

Foto: Ecliptics / CC BY-SA.

InrikesUtrikes

Miljontals svenska skyddsmasker beslagtagna i Frankrike

Publicerad 4/3/2020
Annons

De fyra miljoner skyddsmasker som det svenska företaget Mölnlycke importerat från Kina har stoppats i Frankrike. ”Extremt störande”, säger företagets vd Richard Twomey.

Försändelsen stoppades i början av mars och en del av maskerna och gummihandskarna skulle vidaredistribueras till Italien och Spanien. Bara några dagar innan införde Frankrike regler om att man har rätt att beslagta produkter inom landets gränser som kan användas i bekämpningen av coronaviruset.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger Richard Twomey till Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: EU ger fem miljarder kronor till Marocko för bekämpning av corona

För att förse Sydeuropa med skyddsutrustning blir man framöver tvungna att skeppa leveranserna från Kina via Belgien i stället och därifrån flygas eller köras runt Frankrike.

”Det är dock inte bara i Frankrike som olika typer av restriktioner införs, detta sker tyvärr i väldigt många av de länder som vi är aktiva i. Detta gör det allt svårare att återgå till en välfungerande produktion och distribution av viktig medicinsk utrustning i Europa”, skriver Mölnlyckes kommunikationschef Jenny Johansson i ett mejl till Svenska Dagbladet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons