När Cementa upphör med sin cementproduktion på Gotland innebär det att ett planerat vattenverk inte blir av. Därför måste Region Gotland nu hitta ett annat sätt att lösa vattenbristen på, rapporterar Sveriges Radio.

Som en del i sin ansökan om fortsatt täkttillstånd i sitt kalkbrott vid Slite på Gotland lovade Cementa att bygga ett nytt vattenverk vid det så kallade Spillingmagasinet

– Denna lösning skulle innebära att Region Gotland får tillgång till ytterligare 300 000 kubikmeter vatten per år. Det motsvarar ungefär tio procent av den årliga förbrukningen på Gotland av de fastboende, sade Cementas miljöchef Jon Hallgren förra året.

300 000 kubikmeter vatten räcker till knappt 6000 personers årliga vattenbehov.

Blir inte av

Men eftersom Cementa nekats täkttillstånd av mark- och miljööverdomstolen kommer det planerade vattenverket inte byggas. Det innebär att Gotland blir utan det välbehövliga vattentillskottet i regionens vattennät.

– Inför det här tillståndet som de har så var det ett politiskt beslut att vi skulle göra ett avtal med Cementa, säger regionens VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson till statsradion.

Nu måste Region Gotland hitta ett annat sätt att lösa vattenkrisen på. Bland annat har länsstyrelsen beslutat att de boende vid Hideviken ska ha rätt att ansluta sig till vattennätet senast år 2028. För att kunna göra det krävs emellertid att ett nytt vattenverk byggs.

LÄS ÄVEN: Experten om regeringens järnvägssatsning: ”Det går inte att bygga utan cement”