➤ Strandhäll har ett digert register med uppseendeväckande tweets.

Tidigare på måndagen tog Samhällsnytt upp Pocket Shop på Arlanda där man plockat undan Katerina Janouch böcker med hänvisning till att författaren skulle ägna sig åt att skriva ”rasistiska saker”.

I ett uttalande försäkrade Pocket Shop att man ”väljer sitt sortiment baserat på kommersiellt och litterärt värde” och ”sorterar inte bort författare utifrån deras privata åsikter”.

På måndagskvällen, samma dag som fallet med Janouch och Pocket Shop förekommit flitigt i medier och sociala medier, uttalar socialminister Annika Strandhäll (S) sitt stöd för Pocket Shop som svar till en tidigare tweet där man påstår att Janouch böcker säljer dåligt.

Då någon påpekar att Strandhäll som minister inte bör delta i kritiken mot Janouch, och att det bara är i diktaturstater som regeringsrepresentanter håller med dreven mot oliktänkande, svarar ministern att hon ”pratar alls inte om Janouch utan bara om pocket shop som jag verkligen gillar” – en förklaring som inte tycks gå hem väl på Twitter.

Strandhälls tweet ses som en del av en massaktion som iscensatts av #jagärhär-rörelsen och som går ut på att bombardera Pocket Shop med beröm på bokkedjans Facebook-sida och i sociala medier i syfte att dränka den kritik som Pocket Shop fått efter att Katerina Janouchs böcker sorterats bort.

Strandhälls tweet har även retweetats av justitieminister Morgan Johansson, något som uppfattas som att även han ger Pocket Shop-butikens behandling av Katerina Janouch sitt gillande.

Tidigare har Strandhäll bland annat skrivit att Sverige har vård i världsklass och att allt annat är ”faktaresistens”.