Många hushåll brottas med hårt ansträngd ekonomi och går på knäna till följd av hög inflation, höjda boräntor och höga priser på el, drivmedel och mat. Nu meddelar de välbetalda ministrarna att de i solidaritet med den vanlige medborgaren drar in på bland annat glassätandet.

Det är Aftonbladet som intervjuat ett antal ministrar om hur de drabbas av dyrtiderna. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) säger att han kommer att tvingas dra in lite på glassätandet i sommar, i varje fall den man går till kiosken och köper.

Även för bistånds- och utrikesminister Johan Forssell (M) är det det de kulinariska excesserna som blir lidande med inte fullt lika många middagar på restaurang som tidigare.

På liknande sätt svarar kulturminister Parisa Liljestrand (M). I stället för att familjen äter ute på restaurang blir det nu bara picknick med medhavd matkorg i det gröna.

Försvarsminister Pål Jonsson (M) kan för sin del inte komma på något alls han behöver dra in på till följd av rådande tillstånd i samhällsekonomin. Han ursäktar sig dock med att han även i goda tider inte är så slösaktig av sig.

Höjde sina statsrådslöner rejält

Ingen person från de övriga partierna i regeringsunderlaget – Liberalerna och Sverigedemokraterna – har konfronterats av Aftonbladet om ett eventuellt åtdragande av svångremmen.

I juni meddelade regeringen att man höjer sina löner ordentligt. Statsminister Ulf Kristersson (M) får ett påslag på 7 000 kronor i månaden till en månadslön på 191 000 kronor. Övriga ministrar får nöja sig med 150 000 kronor i månaden, vilket kan vara orsaken till att det är svårt att få pengarna att räcka till glass.