I samband med kriget i Ukraina och inflationen har matpriserna stigit rejält. Samtidigt finns misstankar om omotiverade höjningar där företag utnyttjar situationen och passar på. Ett uppmärksamt par som driver ett bageri har själva reagerat på Icas prissättning på deras produkter.

Marianne och Helge Berglund driver Berglunds bageri i Kungsgården. De har själva sett prisökningen på sina produkter i butik och fått reaktioner från kunder. De säger sig ha förståelse för att många småföretagare behöver höja priserna men menar samtidigt att det är viktigt att inte höja priser utan egentlig orsak.

Företaget har levererat mjöl till Ica Maxi i Sandviken under flera års tid, där kunder nu reagerat på prissättningen.

– Kunder som handlat på Ica har ringt direkt till oss och ifrågasatt prishöjningar. De undrar vad jag håller på med och tycker att det är en oskälig höjning, säger Helge Berglund och fortsätter:

LÄS ÄVEN: Skenande ”sossepriser” på mat – kommuner skär ned till äldre och skolbarn

– Vi har observerat att Ica Maxi Sandviken har höjt priset på vårt mjöl från 32 till 39 kronor, i runda slängar, trots att vi inte har höjt priset.

Samma mjöl säljer de även i det egna bageriet och där ligger priset kvar på 32 kronor. Under sommaren har man noterat en stark uppgång av försäljningen av mjöl i butiken, något man tror kan bero på Icas höjning.

Skyller på gammal höjning

På Ica Maxi i Sandviken påstår butikschef Staffan Ahlqvist att de justerade priset på mjölet redan i fjol.

– Vi upptäckte att vi låg lågt och gjorde en höjning i september 2021. I och med att den här produkten mals i kvarn till vete lokalt ser vi det som en premiumprodukt och tycker att konsumenten därför kan betala ett högre pris. Men vi har inga orimliga marginaler och ligger inom 20 procent.

Han påpekar samtidigt att handlarna själva är fria att sätta sitt pris på produkten så länge leverantören får sitt begärda pris.

Kriget inte förklaring nog

Tidigare i år konstaterade forskare att prisökningarna är större än vad som egentligen motiveras av kriget i Ukraina.

LÄS ÄVEN: LISTA: Så mycket dyrare är maten – här är livsmedlen som stigit 25 procent

– Ukraina producerar jättemycket spannmål, framför allt solrosfrön. Men Ukrainas produktion är inte en så stor del av världens produktion, sa Torbjörn Jansson, docent i nationalekonomi, till statstelevisionen.