corona-covid-mask-munskydd

Foto t h: vperemen.com

Utrikes

Misstänkt fall av afrikanskt dödsvirus i Spanien var falsklarm – denna gång

Publicerad 2/27/2023
Annons

Under lördagen inkom rapporter om att ett misstänkt fall av Marburgvirusinfektion upptäckts i Spanien och att den dödliga och extremt smittsamma sjukdomen därmed fått fäste i Europa. Nu visar det sig att mannen som trotts bära på viruset testat negativt. Men det interkontinentala resandet innebär fortsatt förhöjd risk.

Just nu pågår en smärre epidemi av det smittsamma Marburgviruset i Ekvatorialguinea och uppemot 200 personer är för närvarande satta i karantän. Mannen som misstänks ha burit med sig smittan till Spanien hade precis innan befunnit sig på resa i landet och därmed löpt stor risk att komma i kontakt med smittan.

LÄS ÄVEN: WHO: Måste förbereda oss för en ny pandemi

Marburgvirusinfektion är en extremt smittsam blödarsjukdom liknande ebola och det finns för närvarande inga vaccin eller antivirala behandlingar med uppvisad effekt mot viruset. Dödlighetsfrekvensen är ytterst hög. Myndigheterna i Spanien tog därför det misstänkta fallet på största allvar och även sjukhuspersonal som kommit i kontakt med mannen har befunnit sig i karantän tills det kunde bekräftas att ingen sjukdom förelåg.

SE ÄVEN: Pfizer-anställd oroad över vaccinerade kvinnors reproduktiva hälsa

Det rapporteras att 9 personer i Ekvatorialguinea hittills har omkommit till följd av sjukdomsutbrottet.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons