Tidigare idag uppmärksammade Tobias Holdstock, som i nuläget arbetar på Svenskt Näringsliv, att Socialdemokraternas omvärldsanalytiker Ayan Jamil spridit en insinuant bild riktad mot Sverigedemokraterna och Hanif Bali. I sin tweet antyder Holdstock att Jamil kan ha av misstag avslöjat Socialdemokraternas egen trollfabrik som använder sig av trollkonton och botar för att genomföra påverkanskampanjer i sociala medier.

Enligt skärmdumpar på Twitter delade Jamil först en tweet från ett nyskapat konto @lisa_forss för att sedan ta bort retweeten och retweeta samma bild från ett annat konto – @BjornEBerglund. Båda konton spred bilden ett flertal gånger med hashtaggarna #svpol #migpol och #pldebatt2018 – det är ett arbetssätt som flitigt används av trollfabriker i Rysslands inrikespolitik för att ta över en hashtagg inför en nyhetshändelse. I det här fallet verkar tilltaget tidsmässigt sammanfalla med partiledardebatten i riksdagen.

Vid tiden för retweeten av Jamil hade kontot @lisa_forss endast fyra följare. Alla dessa var fejkkonton som används för att sprida porr och kan köpas billigt bland annat i Kina – exempelvis för att fejka ett stort följe hos en Twitter-användare:

Ayan Jamil har svarat på anklagelserna på Twitter att han ska ha hittat bilden genom att följa hashtaggarna #svpol och #pldebatt:

Samhällsnytt har granskat detta påstående och funnit att det inte verkar stämma. Twitter har ett filter som skyddar användare mot just sådana automatiserade fejkkonton. Om Twitters algoritm klassificerar en användare som bot kommer dennes inlägg att synas endast för egna följare. Det som påverkar algoritmens bedömning är bland annat när kontot skapades, hur enformigt innehållet är och hur många riktiga följare kontot har.

Det finns inget angivet datum för när kontot @lisa_forss har skapats, men genom att se i källkoden för profilsidan kan man se att kontot startades så sent som i morse:

Kontot hade endast fyra porrbotar som följare och publicerade samma bild ett flertal gånger. Allt detta gjorde att @lisa_forss tweets rensades bort automatiskt från flödet.

Detta är enkelt att kontrollera genom att använda Twitters egen sökfunktion som visar att både @lisa_forss och @BjornEBerglunds tweets inte syns för någon annan förutom deras egna följare. De syns inte heller i flödet på hashtaggen #svpol, eftersom Twitter använder samma sökfunktion för att samla tweets under en hashtagg:

Den enda tweeten med bilden som syns är Ayan Jamils egen retweet. Ovanstående innebär att Jamil troligen har en koppling till båda trollkonton som inte går att förklara med slump.

Användare på Twitter spekulerar i att bilden skulle ha lanserats utan någon synlig koppling till Socialdemokraternas partikansli – för att sedan spridas på Twitter och påverka partiledardebatten på detta sätt.

Ayan Jamil, som i nuläget arbetar som omvärldsanalytiker på partikansliet, arbetade tidigare just med sociala medier. Han var med om en ny satsning som syftade till ”att göra avtryck i sociala medier”. Det finns ingen detaljerad information om arbetsmetoder som användes, men hans dåvarande chef kommenterade satsningen så här i en intervju 2015:

”Där vill vi skapa unikt material i stället för att bara omformulera förslag som kommer från regeringskansliet. Det kanske inte är så unikt.”

Samhällsnytt har försökt nå Ayan Jamil upprepade gånger under dagen, utan resultat. Vi har även ringt flera kommunikationschefer och pressansvariga på Socialdemokraternas kansli. De flesta av dem hade sina mobiler avstängda eller satt i möte. Till slut nådde vi Jonatan Hermansson, pressekreterare, som inte heller ville svara på frågor rörande Socialdemokraternas verksamhet på sociala medier.

Har ni några trollkonton?

– Nej, det ska vi inte ha naturligtvis.

Ni ska inte ha dem, men har ni dem i nuläget?

Hermansson vill dock inte svara på frågan utan hänvisar till pressmejl:

– Skicka gärna dina frågor till vår pressmejl så kollar jag upp det.

Har ni något som kan kallas för trollfabrik på Socialdemokraterna?

– Som sagt, skicka gärna dina frågor till vår pressmejl så ska jag svara på dem.

Men kan du svara på min fråga?

– Det är som jag sa, jag vet inte om du uppfattade det! Om du skickar din förfrågan till vår pressmejl så ska jag svara på den.

Så du vill inte svara på min fråga?

– Jodå, för att se exakt vad det är du frågar om, så det är därför jag ber…

Det är exakt vad jag frågar om – har ni en trollfabrik eller inte? Det är en ja- eller nej-fråga.

– Men skicka gärna. Tack så mycket! säger Hermansson och lägger på luren.