I veckan meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen att även Sverige kommer införa vaccinpass för större evenemang inomhus. Kort därpå kom uppgifter om att man i ett eventuellt andra steg kommer vilja utöka detta till att omfatta även restauranger, gym och museer, men Moderaterna vill att restauranger ska omfattas redan nu.

Vaccinationsbevis ska vara ett krav för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Beslutet väntas träda i kraft den 1 december. I ett eventuellt nästa steg, där smittkurvorna sticker iväg brant uppåt, kan restauranger, gym och museer omfattas av samma slags krav samtidigt som rekommendationen om hemarbete återinförs.

LÄS ÄVEN: Vaccinpass kan utökas till att omfatta krogar och gym

Moderaterna kräver nu att även restauranger ska omfattas av det nya kravet på vaccinbevis redan i det första steget.

– Där måste regeringen svara på vad det är som gör skillnad mellan 101 personer på ett event eller vara 101 personer på en restaurang, säger Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiske talesperson, till statsradion.

Om inte användningen av vaccinationsbevis blir mer omfattande än vad regeringen föreslagit är risken stor att nya restriktioner införs, menar Waltersson Grönvall.

– Det är viktigt att det finns en skillnad mellan att man valt att vaccinera sig och inte, säger Camilla Waltersson Grönvall till DN.

KD ger tummen upp

Även från Kristdemokraterna är man positiv till vaccinpasset.

– De två besked som Folkhälsomyndigheten ger i dag är i linje med vad Kristdemokraterna menar måste göras. Testning måste återgå till att ges i bred omfattning och vaccinationsbevis behövs för att kunna fortsätta öppna samhället på ett säkert sätt, säger KD:s sjukvårdspolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson.

LÄS ÄVEN: Inget julfirande i landet med flest vaccinerade – antalet smittade ökar

På tisdag ska samtliga riksdagspartiers socialpolitiska talespersoner träffas för ett samtal om utformningen av vaccinbevis.