I början av december förra året mördade 41-årige Bengt Brehammar sin granne Mikael Koslowski i samband med en grannfejd. Södertörns tingsrätt ansåg att Bengt led av en psykisk störning och därför skulle slippa fängelse och i stället dömas till vård. Svea hovrätt håller inte med och ändrar påföljden till 14 års fängelse.

Flera personer, däribland offrets sambo, blev vittne till det brutala mordet som ägde rum i ett bostadsområde i Grödinge i Botkyrka. Bengt hade vid sidan av psykisk störning även åberopat nödvärn.

Åberopade nödvärn
Bengt har menat att de 21 yxhugg han tillfogade Mikael i huvudet var för att försvara sig mot att offret dragit kniv och stuckit honom med den. Att detta omfattande våld kan klassas som nödvärn avvisas av domstolen.

Svea hovrätt river upp Södertörns tingsrätts dom från den 12 juni i år och ändrar påföljden från rättspsykiatrisk vård till fängelse i 14 år.

Långvarig grannfejd föregick mordet
Bakgrunden till mordet var en flerårig grannkonflikt där Bengt vid upprepade tillfällen störts av Mikael som uppträtt hotfullt. Enligt Bengt var Mikael ”en galen knarkare”. För att hålla koll på sin granne hade Bengt bland annat monterat en GPS-sändare på Mikaels bil.

Mats Dagerlind