37-årige Adriatik Hadri mördade kallblodigt sina föräldrar i Kosovo. I måndags dömdes han av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för dubbelmorden.

Den 22 januari 2020 hittades två personer, en man i 60-årsåldern och en kvinna i 55-årsåldern, döda i sin bostad i staden Prizren i sydvästra Kosovo. Båda hade skjutits i huvudet med varsitt skott.

Paret hade just kommit hem efter att ha firat jul och nyår i Sverige tillsammans med två av sina barn. Familjen är kosovoalbaner med svenskt medborgarskap. Det tredje barnet, 37-årige Adriatik Hadri, hade stannat kvar i hemmet i Kosovo och när föräldrarna kom tillbaka avrättade han dem.

Motivet uppges enligt förundersökningen vara att Adriatik ”drivits av ett hämndbegär i förhållande till sin familj och att han har velat komma över familjens tillgångar efter deras död”.

LÄS ÄVEN: Bosnier stampade småbarnsfar efter trafikbråk: ”Jag ska döda jävel”

Försökte leja torpeder

Enligt polisens utredning hade Adriatik först försökt att leja torpeder för att mörda både sina föräldrar och syskon. När han inte lyckades med detta beslöt han sig för att själv mörda sina föräldrar. Mordvapnet fick han tag i genom att bryta upp föräldrarnas kassaskåp, där de förvarade en pistol.

– Morden har karaktären av rena avrättningar och har utförts för ekonomisk vinning mot två närstående i deras hem. Det gör att morden är att anse som särskilt hänsynslösa, säger rådmannen Tomas Zander i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: Utländsk man kan frias för rånmord på sjuksköterska – ”oklar ålder”

Flydde till Turkiet

Efter morden tog sig Adriatik till Istanbul i Turkiet, där han genomgick en hårtransplantation. Därefter reste han runt på Balkan innan han slutligen tog sig till Sverige, den 14:e februari förra året. En svensk förundersökning inleddes i mordärendet två veckor senare och Adriatik greps av polis den 3 mars 2020. Sedan dess har han suttit frihetsberövad, misstänkt för att ha mördat föräldrarna.

Brotten och den svenska anknytningen gör att svensk domsrätt föreligger trots att handlingarna begicks utomlands, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

I måndags dömdes han av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse och ska även betala skadestånd till sina två syskon. Tingsrätten gör gällande att Adriatik agerat med uppsåt och tros ha planerat morden sedan hösten 2019.