Tedros Haile Medhanie från Eritrea med oklar ålder döms av Attunda tingsrätt till 7 års fängelse för mord på en 15-årig skolkamrat i Märsta norr om Stockholm. Han ska efter avtjänat straff utvisas ur Sverige på livstid.

Det var den 13 februari i år som en 15-årig yngling hittades mördad vid ett motionsspår i ett skogsparti i Märsta. 15-åringen hade då varit försvunnen i en vecka. Misstankarna riktades snabbt mot klasskamraten Tedros som gärningsman. Han greps, anhölls och häktades.

LÄS MER: Tonårspojke hittad död i skogsområde – polisen misstänker mord

Tedros erkände efterhand att det var han som mördat 15-åringen genom att strypa honom. Han har dock hävdat att han inte hade uppsåt att döda kamraten.

Upprinnelsen till mordet uppges ha varit en dispyt mellan Tedros och 15-åringen i skolans matsal. De beslöt avgöra vem som hade rätt genom att gå iväg och ”göra upp” i slagsmål. Detta slutade i att 15-åringen ströps till döds.

I Tedros mobiltelefon hittade polisen bilder på den döde 15-åringen liggande i snön som tagits i samband med brottet.

I syfte att mildra påföljden har Tedros hävdat att han är 16 år men en medicinsk åldersbestämning visar att han egentligen är vuxen och med marginal äldre än 18 år. Han skulle därför inte ha gått i skolklass tillsammans med den mördade 15-åringen.

Tedros döms även för narkotikabrott. Han ska dessutom betala skadestånd till brottsoffrets anhöriga på sammanlagt 300 000 kronor.

Försvarsadvokat Jonas Granfelt, som beviljats drygt 400 000 kronor i arvode av skattemedel för att försvara Tedros, uppger till media att man tänker överklaga domen.

Enligt domen kom Tedros till Sverige från Eritrea via Sudan för två år sedan tillsammans med sin mor. Även den mördade 15-åringen var nyanländ migrant, från Pakistan. De beskrivs ha varit nära kompisar fram till den konflikt som utmynnade i mordet.