Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur en 17-åring knivmördades på T-Centralen i Stockholm för att han ska ha ”stirrat” på gärningsmannen. Strax efter firade mördaren med skratt och hamburgare. Tingsrätten dömde honom till fängelse i sex år. Men hovrätten river upp domen och skonar honom från fängelse. Ungdomsvård anses vara en tillräcklig påföljd – detta eftersom mördaren ”bara var 17 år”.

Det var den 24 februari i år som 17-årige Allan Andres Persson och hans mångkulturellt sammansatta och småkriminella ungdomsgäng kom i konflikt med ett annat liknande gäng när de drev runt på T-centralen i Stockholm. Efter en kortare ordväxling drog Allan fram en kniv och högg 17-årige Tony Lysandrides i det andra gänget rakt i hjärtat.

LÄS ÄVEN: 17-årige Allans motiv till knivmordet: ”Han stirrade på mig”

Händelseförloppet: mördar, skrattar och äter hos Max

Det enda motiv som Allan uppgivit är att Tony och hans vän ska ha stirrat vilket fick honom att attackera. Allan och den mördade var inte bekanta med varandra sedan tidigare och det enda motiv till mordet som framkommit är att Allan tyckt att offret ”stirrade ut” honom.

En ordväxling skedde där Allan frågade ”Varför kollar du på mig” och till svar fick ”Vadå, har du problem?” varefter det dödande knivhugget utdelades. Det framgår av bilder från övervakningskameror att Allan och hans gäng sedan hastigt lämnade platsen men polisen kunde spåra dem på bilder från övervakningskameror.

Efter att ha lämnat T-centralen begav sig gänget till hamburgerrestaurangen Max där de skrattade och beställde mat tills polisen stormade in och grep dem. Nedan följer bilder från övervakningskameror:


Hovrätten skonar mördaren från fängelse

Den 7 augusti meddelade Stockholms tingsrätt att Allan döms för mord, försök till grov misshandel och narkotikabrott till fängelse i sex år.

Målet överklagades till Svea hovrätt som inte var nöjda med tingsrättens påföljd. På torsdagen meddelade hovrätten att man skonar Allan från fängelse och bestämmer påföljden till sluten ungdomsvård i fyra år med hänvisning till att han bara var 17 år när gärningarna begicks. Hovrätten skriver i domen att det krävs synnerliga skäl för att en påföljd ska resultera i fängelse om personen inte är 18 år fyllda.

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det, med beaktande av det höga straffmätningsvärdet, i och för sig föreligger synnerliga skäl för fängelse i detta fall.

Allan Persson var dock endast 17 år när gärningarna begicks och lagföring har skett i nära anslutning till brotten. Straffmätningsvärdet om sex år medger att påföljden bestäms till sluten ungdomsvård. Något särskilt skäl mot att bestämma påföljden till sluten ungdomsvård föreligger alltså inte i detta fall. Påföljden bör därför bestämmas till sluten ungdomsvård i fyra år. Sammanfattningsvis ska alltså tingsrättens dom ändras i denna del så att påföljden bestäms till sluten ungdomsvård i fyra år.

LÄS ÄVEN: Polischef varnar: ”Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”

authorimage