Natten mot tisdagen eldhärjades träkyrkan i det ”utsatta”, problemtygnda och invandrardominerade bostadsområdet Gottsunda i Uppsala. Enligt polisen handlar det om en anlagd mordbrand.

När polis och räddningstjänst anlände till platsen slog flera meter höga lågor ut från kyrkans fasad. Genom ett snabbt och effektivt släckningsarbete kunde man förhindra att träkyrkan brann ned till grunden.

På tisdagsförmiddagen pågick fortfarande eftersläckningsarbete mot glödhärdar som uppstått inne i fasaden. Delar av denna måste brytas upp för att säkerställa att branden inte tar fart igen.

Anlagd brand

Kyrkan har fått omfattande rök-, brand- och vattenskador. När den kan vara återställd och i bruk igen är oklart.

Polisen utgår från att branden är anlagd och har upprättat en anmälan om grov skadegörelse genom brand. Det framgår inte om man också arbetar utifrån hypotesen att det kan röra sig om ett kristofobiskt hatbrott. Ingen person har ännu gripits för dådet.

Kyrkoherden bestört

Boel Hössjer Sundman, som är församlingsherde i Gottsundakyrkan, säger i en kommentar till statstelevisionen att hon är ”helt bestört” över attacken. Hon hoppas, trots röklukt och uppbruten eldhärjad fasad, att det ska gå att bedriva kyrkoverksamheten ungefär som vanligt.