KD-ledaren Ebba Buschs uppmaning till polisen att skjuta skarpt mot våldsamma islamister i stället för att retirera och själva låta sig skadas uppskattas av många men inte alla. Justitieminister Morgan Johansson (S) med det yttersta ansvaret för lag och ordning i Sverige antyder nu att Busch inte är mentalt frisk som anser att polisen ska skydda demokratin med sina tjänstevapen om det behövs.

Är hon inte riktigt klok” skriver Morgan Johansson i en kommentar till statsradions Ekot efter att Ebba Busch ifrågasatt det rimliga i skadefacit efter påskhelgens korankravaller ”Vi har minst 100 skadade poliser och den stora frågan som borde ställas är; Varför har vi inte minst 100 skadade islamister”, undrade KD-ledaren i en intervju.

Johansson beskriver det Busch föreslår som ”en massaker”. Han skriver vidare att att han är ”väldigt stolt” över hur polisen agerande i samband med påskhelgens korankravaller och uppmanar svenska folket att ”vara tacksamma” för det.

Ebba Busch idé om att lag och ordning vid behov ska upprätthållas även med tjänstevapen beskriver justitieministern som kläckt av ”en uppjagad amatör”. Han har i ett tidigare uttalande kallat Rasmus Paludan för ”ligist” när denne försökt genomföra sina tillståndsgivna torgmöten.

Får stöd från V och MP

Morgan Johansson får stöd från vänsterpartistiska riksdagsledamoten Linda Snecker. Hon säger till statsradion att det är ”fruktansvärt” av Ebba Busch att vilja låta polisen använda sitt våldsmonopol för att stoppa sådan krigsliknande kravaller som iscensattes under påskhelgen. Enligt Snecker vill Busch ”att blod ska flyta”.

Vänsterpartiet närstående aktörer har efter påskhelgens korankravaller anordnat en demonstration där man protesterade mot vad man kallar ”polisens övervåld” mot upploppsmakarna.

Snecker, som är sitt partis rättspolitiska talesperson. har gjort sig känd för en rad kontroversiella uttalanden på det rättsliga området, bland annat att alla män bör betraktas som våldtäktsmän, att alla fångar bör släppas ut ur fängelserna och att terrordådet på Drottninggatan inte var något terrordåd.

Även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi ifrågasätter om Ebba Busch är mentalt frisk. I ett inlägg på Twitter kallar hon KD-ledaren för ”galen”.

På Twitter försvarar Busch samtidigt sitt uttalande i statsradions intervju