Morgan Johansson, som varit justitieminister i sju och ett halvt år och nyligen gavs ansvaret att även inneha inrikesministerposten väljer nu att kritisera Stockholmspolisen. Johansson, som tidigare utlovat att antalet polisanställda i landet ska öka med 10 000 till år 2024, dömer redan nu ut Stockholmspolisens otillräckliga ansträngningar som han menar bär ansvaret för att målen inte nås.

– Antalet poliser har helt enkelt inte ökat särskilt mycket de senaste åren just i Stockholm. För att vara rak på sak: Man har misslyckats att växa på det sätt som jag tycker att man bör kunna förvänta sig, säger han till SvD.

Johansson vill dock inte uttala sig om orsakerna till att så få vill arbeta för polisen i huvudstaden. Han ger heller inga förslag på vad som bör göras annorlunda för att förbättra rekryteringen. Däremot är det inte pengar det råder brist på säger han.

– De har mer pengar än någonsin och de får ytterligare pengar nu med den här budgeten.

Ministerns enda råd till den ”misslyckade” Stockholmspolisen är att ”vidta åtgärder för att locka till sig fler”.

LÄS ÄVEN: Poliser sågar S-skryt om ’Sluta skjut’ i Malmö: ”Inte anledningen till att det skjuts mindre”

Morgan Johansson själv ytterst ansvarig

Rikspolischef Anders Thornberg håller med om att det är svårt att rekrytera till Stockholm men vill inte kalla det ett misslyckande. Han säger att polisen i Stockholm har vuxit men att många gärna flyttar därifrån efter en tid.

– Vi gör satsningar på att få fler att komma till Stockholm och bli poliser och anställda. Men vi kommer också bli tvingade att kommendera poliser i hela landet till Stockholm för att klara situationen, säger han till SVT.

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) påpekar att Morgan Johansson själv är ytterst ansvarig för det han kallar ett misslyckande. Enligt henne har regionen under flera år påtalat det ansträngda läget.

– Jag tycker att polisen förtjänar en ursäkt från Morgan Johansson när han nu riktar kritik mot att de är för få, när det är han som har haft ansvaret under två mandatperioder, säger hon till SVT.