Emelie Johansson, fru till tidigare justitieminister Morgan Johansson (S), åtalas för dataintrång mot sin arbetsgivare Säkerhetspolisen (Säpo). Det framgår av stämningsansökan från Solna tingsrätt.

Enligt åtalet har Emelie Johansson olovligen gjort en slagning i Säpos registerkontrolldatabas (RKBAS). Slagningen uppges ha utförts ”avseende en person med vilken hon hade ett parförhållande eller i vart fall en kärleksrelation”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

LÄS ÄVEN: Justitieministerns nya Säpo-flirt

Dataintrånget som åtalet gäller gjordes den 3 april 2018 på Emelie Johanssons arbetsplats på Säpo i Solna.

Gift med Morgan Johansson

Emelie Johansson, som tidigare hette Karlsson i efternamn, gifte sig vid nyår med fjorton år äldre före detta justitieministern Morgan Johansson (S). Den olagliga slagningen i RKBAS ska emellertid ha gjorts innan hon och Morgan Johansson blev ett par.

Den 38-åriga Säpo-kvinnan har i förhör erkänt att hon gjort slagningen, men hävdar ”putativ förmans befallning”. Hon har alltså uppfattat det som att en överordnad på myndigheten befallt henne att göra sökningen.

EmEmelie Johansson hade tidigare en relation med en kollega på Säpo, och det är den kollegan hon åtalas för att ha gjort en slagning på. Slagningen menar hon beordrades av kollegan själv.

LÄS ÄVEN: Morgan Johanssons ex-sambo kandiderar för SD – ”Hon är varmt välkommen”