När Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson besökte ett medlemsmöte i Eslöv på måndagskvällen fick han flera kritiska frågor kring partiets snabba omsvängning i Natofrågan våren 2022.
Den snabba vändningen från motstånd till stöd för ett svenskt Natomedlemskap har blivit besvärlig för Socialdemokraterna, särskilt efter att Donald Trump vann presidentvalet i USA – något partiet inte tycks ha räknat med och som gjort situationen obekväm. Man måste nu gå balansgång mellan att försvara Natosvängningen och samtidigt vara kritisk till det största och dominerande Natolandet.
– Vi kunde inte som enda nordiska land stå utanför, sade Johansson i försvar, enligt lokaltidningen Skånska dagbladet, när frågan kom på tal under medlemsmötet i Eslöv på måndagen.
Spekulerade om Trump och Natos artikel 5
Under mötet uttryckte Johansson oro för konsekvenserna av Trumps politik och spekulerade i att USA skulle kunna komma att bryta mot artikel 5 i Natostadgan och sitta med armarna i kors om exempelvis Ryssland skulle invadera Europa:
– Risken med Trump är att om vi skulle bli anfallna så skulle USA kanske inte komma till vår hjälp. Om USA bryter den transatlantiska länken behöver vi kunna klara oss själva i Europa.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
LÄS ÄVEN: Svenska folket ska inte få insyn – regeringen vill hemligstämpla Nato-uppgifter i 150 år
Johansson argumenterar därmed för en tydlig europeisk upprustning, vilket har påpekats paradoxalt nog sammanfaller med de krav som både Trump och Demokraterna i USA länge drivit – att Europa måste ta större ansvar för sitt eget försvar.

Partiets snabba Natobeslut våren 2022 väckte intern kritik bland medlemmarna. På frågan om partiledningen borde ha lyssnat mer på medlemmarna svarade Johansson att det rådde bred enighet inom partistyrelsen:
“Ingen tid för folkomröstning”
– Min bild när jag reste runt i landet var att det fanns en stor förståelse för att partiet måste agera snabbt.
En folkomröstning var aldrig aktuell, enligt Johansson:
– Situationen var så dramatisk under våren 2022, när Ryssland invaderade Ukraina, att det inte fanns tid för det.
Trots den besvärliga sitsen med Trump som president menar Johansson att Sverige måste utgå från att samarbete med USA ändå är möjligt.
Vill bojkotta Israel och öka u-landsbiståndet
I en intervju med Skånska dagbladet efter mötet riktade Johansson även kritik mot regeringens hållning gentemot Israel. Han menar att Sverige bör avveckla relationerna med den judiska staten och även införa sanktioner mot landet, i realiteten ett ställningstagande mot Israels försvarskrig och för Hamas-styrda Gaza.
– Handelsavtalet mellan EU och Israel borde frysas i ljuset av det som händer i Gaza. Israel lever inte upp till internationell rätt, hävdade Johansson.
I stället borde Sverige utveckla relationerna med länder i bland annat Afrika och Latinamerika. Som en del av detta vill Johansson se att det svenska biståndet skruvas upp ordentligt.
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.