Mosaik i gångtunnlar ska öka tryggheten i utsatt område

Delningar

Hisingen i Göteborg omskrivs idag huvudsakligen för den gängkriminalitet med knarkhandel och skjutningar som skapat otrygghet för de boende i området. Men nu ska det blir ändring på det. I varje fall om man får tro Ungdomsfullmäktige som tagit initiativ till ett nytt projekt. Genom att låta skolelever och pensionärer smycka gångtunnlar med mosaik hoppas man skapa ökad trygghet på Hisingen.

Det är två tidigare tråkigt grå gångtunnlar vid Eketrägatans spårvagnshållplats som nu gjorts trevligt färgglada. På onsdagen återinvigdes gångtunnlarna med en ceremoni.

Kreativa skolelever och pensionärer har skapat mosaiken. Arbetet har samordnats av Mosaikfabriken, som beskrivs som ett ”stadsdelsutvecklande integrationsprojekt för ungdomar och nyanlända”. Bidragit har även organisationerna Trygg vacker stad och Nykterhetsrörelsens bildnings­verksamhet.

Den ursprungliga idén kläcktes av Ungdomsfullmäktige. Där har man stora förhoppningar om att färgklickarna ska få positiva återverkningar på närmiljön.

Glada färger främjar samhörighet och trivsel menar man. Om invånarna trivs och känner samhörighet med varandra ökar också tryggheten i lokalsamhället. Det är i varje fall tanken.

Ytterligare färgglada mosaiker har uppförts i Biskopsgården, Tynnered, Hammarkullen och vid Kungstorget, samtliga platser som länge präglats av otrygghet i spåren av gängkriminalitet och antisocialitet. Det framgår inte om någon utvärdering gjorts eller ska göras av hur mycket tryggheten har ökat på dessa platser efter att mosaikerna uppfördes.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

162 KOMMENTARER

 1. Vad händer med mosaiken om nyanlända väljer att åka hem?

  I varje millimeter satsas på nyanlända, men vad händer med ”insatserna” om de åker hem?

 2. Se upp med motiven bara. Det är mycket som är ”stötande” idag, t ex nåt som påminner om att mosaiken sitter i en tunnel i Sverige.

  • Det finns alltid någon vänsterdåre som tycker sig se något fel så länge det inte går att tyda ”VPK” i mosaiken..

 3. Sverige lider under ”den banala godheten”, ett lästips till Ann Heberleins mycket läsvärda bok, den är en stark skildring, ( av enligt mig ett folk som har förlorat tilliten och med det sin kultur.)

 4. Dekorera väggarna i riksdagshuset med färggranna mosaiker så kanske samarbetsförmågan ökar och mobbning minskar.

 5. Nu fattas det bara några spaljépäron och blomsterrabatter så är den organiserade brottsligheten definitivt nere för räkning i området.

 6. Områdespoliser i clowndräkter blir väl nästa tilltag. Säkert roligare att bli gripen av en färgglad clown än en kravallpolis..

 7. Så sött! Så sött det måste se ut inne i hjärnorna också, på såna idésprutor som självfallet aldrig själva behövt exponeras för dylik otrygghet i sina egna bostadsområden!

 8. Alla muslimska länder är misslyckade socialt och/eller ekonomiskt. Ingen demokrati, ingen frihet, inget välstånd. Ingenting, förutom kaos, misär, våld, intolerans och inavel. Och likadant ser det ut i civiliserade länder där muslimer tar plats.

  …Och lösningen har hela tiden varit så busenkel: Mosaik!

  Mosaiken skapar samhärighet, trivsel och ökad trygghet! Härligt!!

  Ungdomsfullmäktige i Göteborg, ni är genier!

  • Jomen det finns redan några grejor som är i paritet med detta.
   Kommunala värdegrundskarameller i Malmö och poliser med Saft och Bullar.

   Sverige kan sånt här vettu.

 9. Det är väl klart vackert med Mosiak , inget snack om saken – men frågan är väl om det biter på anmälningsbenägenheten och brottsstatistiken.

 10. Jamen snälla människor folk är kriminella för att de inte har jobb och inte för självaste atmosfären blir den yngre generationen dummare eller vad är det här?

  • Socioekonomiska förklaringen håller inte i bidragsparadiset Sverige, kriminalitet handlar inte om överlevnad. Blir du kriminell om du är utan jobb.

   • Utan jobb en längre tid gör folk irriterande och förbannade till sist blir en tanke ett agerande istället, till viss del ja.

    • Vi bor inte i Afrika ännu, det finns möjligheter i Sverige utan jobb med ex. utbildning, csn om man är utan jobb, går på soc.bidrag, a-kassa etc. Förklaringen att man blir kriminell utan jobb i Sverige är en undanflykt eftersom man har så man klarar sig och har många olika möjligheter förutom kriminalitet att försörja sig. Så länge det finns andra val att göra så väljer man kriminalitet istället för den lagliga vägen.

     • Fast vi har ju försökt redan tidigare att ha på det sättet och det funkade inte allt har bara blivit kaos. Det är tack vare vårat bidragssamhälle som det är så här idag. finns inte någon mening att gå en utbildning om den inte kan generera jobb. Ser man själv inte någon framtid där väljer man en kriminell sida det ser vi idag.

 11. Ekuriren rapporterar om att ”ungdomar” kastat sten i närheten av Munktellarenan… Lite senare stoppas en Audi Q5 av polisen och i bilen ligger lösa stenar. Föraren är i ”25-årsåldern”.
  https://www.ekuriren.se/eskilstuna/bil-kopplad-till-stenkastning-stoppades-i-natt/

  Alltså….. Är man 25 år och kör runt i en Audi Q5 så är man väl fan ingen ungdom! Och förmodligen inte så fattig heller eftersom det inte är den billigaste bilen på marknaden. MANNEN som körde, nu även misstänkt för olovlig körning, måste ju själv eller ha någon i hans närhet som äger bilen… Det stod ingey om att den är stulen.

 12. Saga Berlin hade fixat det billigare under mörkrets inbrott. Säkert vackrare också iallafall om du frågar Berlin.

 13. Allsång, korv med bröd, inga straff vid våldtäkt och nu ”mosaik”, allt för att stoppa importerad kriminalitet. Tillåt mig att skratta…..

 14. Metoderna för problemlösning (hantering av utmaningar), eller vad man nu försöker åstadkomma, är verkligen helt vansinniga i det här landet. ”Mitt hus brinner, därför tänkte jag klippa gräsmattan.” Problemen i kalifaten skulle inte påverkas om de så smyckade gångtunnlarna i rent guld och hängde upp kristallkronor. Snarare finns det bara mer att sno eller förstöra.

 15. ”Krama en främling” finns det att läsa i en gångtunnel här. Det var vänsterkonstnärer som för många år sedan fick uppdraget att göra målningar på väggarna som skrev det. Jag fick ett skratt när jag såg det första gången då det är ju riktat förstås till svenskar. Men var är svenskarna ha ha ha? Det är nästan tomt på svenskar här. Oerhört sällan jag ser en svensk där ute. Och när jag väl ser så kan det vara hemtjänstpersonal.

  • ”Rör inte min kompis”! Var en annan dumsvensk devis. Som gjorde motsatt verkan då kompisarna pryglade, rånade och misshandlade dumsvenskarna di fege, så till sist vågar de inte gå ut var som helst.

 16. Okey, räckte inte armbandens styrka för att hindra gruppvåldtäkt och rån, så nu är det utsmyckning av tunnlar… Ingen som tror på kepsar? Typ ”Mörda mig inte, är kristen förlåt” eller ”Slå mig inte jag är en svensk skattebetalare som ger dig dina bidrag”…

  Allt tokigt är möjligt i landet Upp&Ner.

 17. Enklaste lösningen är lås gränsen och kasta ut kriminella. När gränsen var låst hade vi aldrig några problem, förutom att orka ta upp passet när man reste utomlands.

  Hellre visa sitt pass än ha toköppna gränser.

 18. Det finns säkert svagsinta så det räcker i utanförskapsråden
  MEN NÄR DET GÄLLER låter får de skjutglada mördarna, de grovt kriminella styra och ställe
  Då tystnar lantlolleriet med En ständig dtröm av klaganden om olika saker

 19. Den personen som har kommit på den iden måste ha allvarliga problem i livet.Landet har allvarliga problem med folket som sitter och bestämmer.Finns inga ord om vad jag tycker om daltet och fjanteriet som pågår om landets förfall.

 20. Ett mycket bra initiativ och en mycket bra och effektiv åtgård !
  Hoppas nu att några eldstjälar kan sätta upp lite färgglad mosaik i Kabul så att även den staden blir trygg.

  Min katt är hundra gånger intelligentare än sveriges statsminister.

 21. Ock den vetenskapliga evidensen för att det ska hjälpa är? Ha ha. Jag tror någon politiker i kommunen har en mosaikkonstnär i släkten eller rent av är sambo.

 22. Någon skrev hur duktiga vi är som skriver här och betygsätter den vidrighet som vi får serverade via krönikor och artiklar, så långt är de väl okej?
  Men hur formar vi våra inlägg och kommentarer, då blir man betänksam med all rätt och ännu mer hur man betygsätter självklarheter som något otroligt genialt att vara utomordentligt intelligent skrivet…
  Det som övergår mitt förstånd är om folk förstår vad belöningen för bra skrivelse har för betydelse?
  Oftast så hoppar man över detta och finner en tveeggad kommentar som får minimum 6 st, Gilla??
  Det bästa vore att utomstående går in på Samhällsnytt och läser även våra inlägg och kommentarer som också hade rätten att ge oss ett Gilla, så vi slipper vårt klubbmönster av inbördes beundran. Nej, detta har Discus satt stopp för och någon utanför klubben får inte ge oss något Gilla som betyg som man gjorde för ca 3-4 år sedan!
  Är vi snälla mot varandra här?
  Ta dem som ger gilla till en person, men får aldrig någonsin ett gilla tillbaka varken då eller senare, verkligt ohyfsat av dessa personer i fråga. Därför får de aldrig ett gilla av mig och ytterst sällan ger jag dem en kommentar givetvis i all välmening, när de inte kan visa någonting av ett tack och ett gott uppförande.
  Vad jag vill ha sagt, uppmuntra varandra, så blir det lättare att skriva även i glada tonfall, som ett lärorikt exempel, har ni skrivit något så rym inte fältet och ger aldrig svar på tal, ibland undrar jag över om vissa inte törs stå för sina ord??

 23. Vi har begåvats med naiva dårar här i Göteborg. Den som kommit på denna ide skulle spärras in. Mindre våld och skjutningar på grund av en mosaikklädd gångtunnel………………………….Man tar sig för pannan

 24. Precis som att våldtäktsmän absolut tänker till och besinnar sig när de ser ett armband som uppmanar till att inte våldta…

  Räcker det inte med att vi måste betala för invandrarna? En massa kostsamma flumm-projekt vid sidan av gör ingenting bättre.

 25. Glada färger ökar samhörigheten?

  Det finns få saker som gör mig mer alienerad än Niki St Phalles nedskräpning av Skeppsholmen.

  Här ”hon – en katedral”. Konstpubliken kunde gå in i hennes sköte.

  https://www.google.se/search?biw=853&bih=588&tbm=isch&sa=1&ei=pWq_W8XxKYKhsAGloICQCA&q=hon+en+katedral+niki+de+saint+phalle&oq=hon+en+katedral&gs_l=img.1.1.0j0i24k1.305561.316417.0.320589.42.28.0.0.0.0.153.1657.26j2.28.0….0…1c.1.64.img..23.1.153….0.qpoSLVf_Ly4

 26. När jag läser detta, inser jag att tryggheten aldrig kommer att förbättras.

  Jag hävdar bestämt att om dessa områden ska rensas upp, då ska man låta de som bor där sköta det. Ge amnesti till de boende att göra upp med de kriminella.

  Av någon jättekonstig anledning är det mindre problem i områden där invånarna själva äger sina bostäder eller hus.

 27. Förorterna är väl redan nedkladdade av gatukonst och analfabeternas taggar.

  Dessutom utgör ju migranterna själva en del av installationen.

 28. Ja men för fan! Kan någon kommentera allvaret i detta! Det är ju ett svek ett hån ett bedrägeri utan dess like att använda skattemedel till något som de ”tror” på. Det är ett rent kriminellt betende att tro att det skall hjälpa kriminella in i ett normalt samhällsbetende. Vilken indoktrineringsskola utbildade dessa ointiligenta kommunmänniskor till att begå brott mot de som föder landet????

 29. Dumsvensken är inte bara en dum fan, en feg krake utan även en stor fjant, som förvånar en hel värld. Dumsvenskarna de s.k. 82 måste vara felprogrammerade från början. Tydligen är deras åkomma obotlig.

  • Dumsvenskarna är sorgliga inavlade mutationer och totalt inteligensbefriade fredsskadade stackare och kommer tyvärr, och utan att veta om det, medverka till europas utplåning p.g.a. att dom öppnar upp och möjliggör en ingång för alla inavlade zombies från skitländerna att ta sig in till den europeiska kontinenten..

 30. Det ser ut som om man skulle kunna ta skydd bakom den där mosaikklumpen på bilden när kulorna börjar vina.
  Det är väl ett sätt att öka tryggheten, kanske…

 31. Mosaik!!!????? Jag satsar vilken dag som helst i veckan på MILITÄRER MED VAPEN IST!!!!!! DET ger en tryggare tillvaro.

 32. Lövet har rätt naiviteten når nya höjder varje dag,mer saft och bullar
  och denna mosaik så blir alla snälla och goda och det behövs inga
  poliser,i vilken sagovärld lever dessa som tror på detta?

 33. När kommer utvärderingen av insatsen? Blir det” Brottsligheten minskade med 50%!!! Hurra!!!” eller blir det” Projekt Mosaik läggs ner pga personalbrist!” dvs den fina Mosaik var överkladdad med eländig grafitti o ingen jävel har ens märkt att den är där. Puckon!

 34. En cv90 i varje gatukorsning med tillstånd att besvara fientlig eldgivning skulle göra underverk för trygghetsskapande.

 35. sverige er blitt ett prosjekt for galskap satt i system i stedet for handling og reaksjon bedriver sosialister med bortkastede prosjekt og sverige er ikke en humantær stormakt men en kattastrofe og er snart konkurs.

 36. Ibland når dumheten gränser som man inte trodde var möjliga. Inte alls konstigt att det i allmänhet ser ut som det gör i landet. Och nu får vi dessutom insupa samma dårskap i minst 4 år till. Ser ingen politisk lösning på vanvettet då majoriteten står bakom detta vanvett.

   • Sedan så kan man ju alltid sätta in s.k skrattpatruller ( som man tex. hade på T-Banan för några år sedan) och gatu-clowner som stöd , eller varför inte gallopperande tjejer eller en mens-patrull . . . X( .

 37. Nu är det slut på all brottslighet i Göteborg. Mosaik ,ett enkelt sätt att bli av med all kriminalitet. Iden är så fantastisk bra att forskare från hela världen borde komma hit och studera på plats vad Göteborgs fantastiska innovatörer har åstadkommit. Detta måste ju vara världsunikt !!!

 38. I mörkret är alla katter grå. Det vet gamla svenskar som gått i lärandets skola och tagit del av svensk kultur. Det är något som feminism, globalism och vänsterextremist aldrig kommit i kontakt med.

 39. Hoppas AfS tar över snart och verkställer dödsstraff och utvisningar. Då behövs inga dyra meningslösa integrationsprojekt längre.

 40. Det måste väl vara den berömde Eliasson som har kläckt en ny geni(t)al ide i nivå med hans armband mot våldtäkter! Jaja, har man ingen rättsstat som straffar brottslingar så försöker man med skenlösningar – milt sagt i detta otroliga DÅRHUS!

 41. ”otrygghet” är väl ett ord som uttrycker en underdrift-vettigt folk vågar ju knappt gå ut med hunden på kvällspromenad.

  • Tror det är prestige att komma till skott så snabbt man kan.
   Garanterat klotter inom ett dygn när mörker infaller.
   Skulle ge 50% sannolikhet att klotter manifesteras redan inom en timme efter invigning ( reservation för att kommunalråden står och glassar med media och buset inte vågar komma fram )

 42. Det blir säkert tryggare medan mosaiken uppförs, men inte efter.
  Vad tror de? ”Fan, bruschan! Det är mosaik här! Inte kan vi råna någon då! Vi måste hitta något annat ställe! Vad gör vi om det är mosaik överallt?!” Nä, skulle inte tro det…

 43. Sånt jäkla trams! Nu är det ngn igen som lyckats mjölka statskassan på understöd för ett totalt meningslöst projekt! Hur många liknande har inte Sverige idag? HJÄLP!!!

 44. Nu får flickor och kvinnor, ibland även pojkar och män, titta på mosaik medan de blir våldtagna i tunnlarna.

 45. Det var då ett jävla gnäll . Jag möts hellre av färgglada gångtunnlar , än av betongfärgat skit när jag är ute och går.
  Jag fattar inte hur Samhällsnytts informatörer, ” journalister ” och andra ”debattörer” resonerar .
  Det ENDA ni är ute efter är att egga upp de få procent som sympatiserar.
  Det ENDA ni skriver artiklar om, handlar om invandrare som kanske begår brott
  Den där etniska svensken som våldtog sin dotter 350 ggr har jag inte sett röken av på Samhällsnytt.
  Polisen som blev knytnävad av en inföding från Skulltorp blev det tvärtyst om.
  Den enda agenda ni har är att prata skit om invandrare.
  Alternativ media är synonymt invandrarfientligt skitmedia .
  Tycker ni ska anställa Joakim Lamotte som skribent. Eller är han för dyr ? Lätt fixat. Skriv swishnumret efter varje artikel eller krönika.

  • Jag fattar inte vad som får dig att tro att kritiken riktas mot just färgglad mosaik. Det som kritiseras är inget annat än påståendet om att den färgglada mosaiken skulle ha någon som helst inverkan på brottsligheten i ett område.

  • Varför plågar du dig med att vara här då. Gå och läs vänsterflumsmedia och låt oss ”gnälla” på invandrare ifred.

  • Svenska brottslingar får vi stå ut med, det finns kriminella i alla folkgrupper. De som kommer hit och är kriminella hade vi gärna sluppit, i synnerhet om de är 5 ggr eller mer benägna till brott än svenskar.

  • Och den slutgiltiga svenska lösningen är bordeller bemannade/kvinnade av kvinnopolisor för att råda bot på gruppvåldtäktsepidemin.

 46. Varför tror de att den lokala knarkmaffian skulle bry sig om ifall det ser lite finare ut området ?
  Den enda uppgiften jag kan se är att framtida våldtäktsoffer får något färgglatt att titta på medan de väntar på att förövaren ska bli klar ! ?

 47. Seved har också mosaik på vissa cementplattor på gatan och konst på elskåp och ta mig tusan, det har blivit lugnare och tryggare!

 48. När bostadsområden omvandlas till bostadsrätter försvinner både klotter och vandalisering. Samt att narkotikaförsäljningen försvinner. Bara för att folk får ett inflytande och intresse av sin egen miljö. Även integration gynnas.
  I en socialistisk kultur frodas tanken om att det alltid är någon annan som ska ta tag i problemen. Samt stå för kostnaderna. Av den enkla anledningen att pengarna då fördelas till olika saker ur ett politiskt koncept från en central ledning.
  Skillnaden är extremt stor mot den direktdemokrati en bostadsrättsförening representerar. Där folk tar ansvar själva och inte förlitar sig på att någon annan ska ta tag i problemen.
  Skulle kommunerna sälja ut sina bostadsområden och låta folk ta ansvar för sitt boende och miljö. Kan jag lova att det blir stora förändringar. Samt ordning i gathörnen.

  • Sen har vi dom som inte kan/vill ta något ansvar.. Dom hamnar just i dessa miljonprogramsområden, som nu är överfulla.

   Skulle dom vilja ta ansvar och få direkt inflytande kan dom ombilda till just BRF. Men vad händer? Inte mycket..

  • Kommunerna köper bostadsrätter, slott, hotell, m m för att inhysa muslimer… du betalar så priset spelar ingen roll.

 49. Det spelar ingen roll hur mycket mosaikplattor man skulle klistra på sossar och vänsterpolitiker det skulle bara bli värre.

 50. Detta kan alltid piffas upp med några blodstänk på mosaiken … då blir det helt plötsligt en abstrakt och surrealistisk konstinstallation som ställer betraktaren i en ny situation där han/hon måste ställa sig frågan … vem är jag, vem är du, vart är vi på väg och varför … är ett spontant handhjärta rätt att gör på denna plats …är vi alla lika … men inte minst, varför har Lövfen så konstig näsa ?????

 51. En mycket naiv lösning på det ökade våldet i Sverige!!!!
  Detta påvisar trovärdigheten i ”7-klöverns” kriminalpolitik och hur säkerheten i samhället skall öka!!!!!

 52. När man tror att man läst och hört om de värsta stolleproven så
  kommer nästa men mycket värre i en aldrig sinande ström,fantasin
  är det då inget fel på i Svenssonlandet.

 53. Det hela är ett solklart bevis på att dessa i ”Ungdomsfullmäktige ” saknar kontakt med verkligheten. Förmodligen gör deras föräldrar det också, kan vara något genetiskt..
  Varför inte bara köra det gamla hederliga knepet och bjuda dom kriminella på saft och bullar?

 54. Givetvis ska en ”konstnär” göra detta, få en miljon i ersättning av sin sossevän i kommunens ledning.

 55. Mosa AIK? Eller är det fake news-ambassadören Pascalidous gamla skitprogram Mosaik som är på tapeten igen?

  Det här är lite som den nya kaffevagnen i Göteborg. Att kaffe och bulle i Nord(afrika)stan och Brunnsknarken ska stävja all den nya och spännande kriminalitet som Göteborg utsätts för.

  https://samnytt.se/gangkriminaliteten-i-goteborg-ska-stoppas-med-kaffe-och-smorgas/

  Att kakla upp gångtunnlar i tron att detta ska förhindra ytterligare problem, är lägre än Glocalnet. Rena klinkernivån. Eller som en vän brukar säga: Under trossbottennivån.

 56. ”Färgklickar skapar trivsel och samhörighet, resonerar man.” Men i ärlighetens namn är det inte så att just ”färgklickarna” bosatta i dessa områden som skapar otryggheten.

LÄMNA ETT SVAR