Foto: Oyoyoy / CC BY-SA.

Moskéns besked till grannar som klagat på högljudda böneutrop: ”Vänj er”

20.1K Shares

Grannarna till Taibahmoskén i distriktet Zuidoost i Amsterdam har klagat på att de dagliga fem böneutropen under ramadan har varit alltför högljudda. Detta avvisar moskéns ledning och man hänvisar till att böneutrop är tillåtet enligt nederländsk lag.

Moskén har nyligen installerat ett nytt högtalarsystem för att kunna sända ut böneutrop under ramadan. Detta menar man är nödvändigt då pandemin och restriktioner gör att muslimer inte kan ta sig till själva moskén.

Enligt boende i området är böneutropen så höga att de kan höras till intilliggande områden. Den lokala polisen bekräftar att man tagit emot en mängd klagomål, men hos moskéledningen avvisar man att ljudnivån skulle vara för hög. Man hävdar även att man redan ska ha sänkt ljudnivån och vägrar att sänka den ytterligare.

”Måste vänja sig”

Vidare hänvisar man till att böneutrop är tillåtet enligt lag och att grannarna inte har någon laglig grund för sina klagomål.

”Grannskapet måste vänja sig vid ljudet”, säger moskéledningen i ett uttalande.

Den lokala polisen uppger att man kommer att ha fortsatta samtal med moskén kring böneutropen.

20.1K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.