bolund-topp

Foto: SVT/Pressbild

Inrikes

MP-kravet: Bygg med trä – vill konfiskera halv miljon hektar skog

Publicerad 9/7/2021
Annons

Miljöpartiet vill konfiskera en halv miljon hektar skogsmark i främst fjällvärlden. Det berättar företrädare för partiet i SVT Agenda. Ställningstagandet har skapat en konflikt mellan MP och Centerpartiet i det rödgröna regeringssamarbetet.

Slopa cement och bygg mer med trä istället. Det sade miljö- och klimatminister Per Bolund (mp) för mindre än en månad sedan. Att satsa mer på trämaterial vid byggen ansågs då vara en nödvändig del av den så kallade klimatomställningen.

– Den här situationen vi nu är i visar behovet av att ytterligare skynda på den här omställningen, hävdade Bolund då.

LÄS ÄVEN: Regeringen backar – Cementa får fortsätta bryta kalk

Vill konfiskera en halv miljon hektar

Men den omhuldade omställningen till trä istället för cement stöter nu på problem. Den rödgröna regeringen vill nämligen, på inrådan från sin egen skogsutredning, att drygt en halv miljon hektar skogsmark skyddas från fortsatt skogsbruk.

– Det handlar om allemansrätten, natur och biologisk mångfald. Det är en viktig del av vår gröna ideologi, säger Rebecka le Moine, Miljöpartiets talesperson när det gäller biologisk mångfald, till SVT.

Förslaget underblåser en konflikt samarbetspartnern Centerpartiet, som istället vill stärka äganderätten för skogsägare så det blir lättare för dem att avverka sskog. Riksdagsledamoten Peter Helander (c) kallar förslaget för ”den största konfiskeringen av privat mark någonsin i Sverige”.

”Har inget med saken att göra”

Per Bolund hävdar emellertid att det inte handlar om att staten kommer konfiskera eller expropriera skogsägarnas mark.

– Det har ingenting med saken att göra. När vi skyddar värdefull natur, då betalar vi självklart också de skogsägare som har värdefull mark, säger han till SVT.

Faksimil
Faksimil
Faksimil
Faksimil
Faksimil
Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons