UPPDATERAT! Samhällsnytt kan idag avslöja att miljöpartistisk politiker som sitter i Nackas kommunfullmäktige och som även stått på partiets EU-lista är polisanmäld för en brutal misshandel av en 15-årig elev på Samskolan i Nacka. Eleven fick föras till sjukhus efter misshandeln. ”Jag trodde jag skulle dö”, säger han till Samhällsnytt.

Händelsen ägde rum förra måndagen efter en lektion i engelska. Samhällsnytt har varit i kontakt med den 15-årige pojke som utsattes för misshandeln. Han går i årskurs 8 på skolan och berättar att upprinnelsen till bråket var att en 52-årig man, läraren i engelska och franska på skolan, ville straffa ett fåtal elever med sänkta betyg.

– Vi skulle ha gjort en uppgift och skriva om prao-platser, men halva klassen var inte färdig med den, och inte jag heller. Läraren skrev upp en lista på flera elever som skulle rapportera om uppgiften – med mig inkluderat. När jag sa att jag inte var färdig och bad om att få ta det nästa gång nickade han till det. Men sedan blev han mer irriterad när flera visade sig inte vara färdiga och sa att vi skulle få E (näst lägsta betyg) för kursen, berättar pojken för Samhällsnytt.

Förra måndagen kom tonåringen till läraren och ifrågasatte detta. Han menade att det var orättvist att just de som var på listan som inte var färdiga skulle få det lägsta betyget när egentligen halva klassen inte gjort uppgiften.

– Jag frågade honom om hur det känns för mig som elev att fortsätta jobba på hans kurs och veta att jag inte kommer att få mer än E? Pascal svarade då: ”Skit i det, få F i betyg!” (F är det lägsta betyget – anm.) Jag frågade då om inte han som lärare borde vara intresserad av att vi är motiverade att studera och så där… Men då blev han helt rasande och skrek bara ”Fuck off! Gå ut från klassrummet!” Han var skitotrevlig mot mig utan anledning. Då svarade jag ”Då drar jag härifrån din idiot!”

Sedan vände pojken om och gick mot utgången, men han hann inte gå långt. Enligt pojkens berättelse skrek läraren på engelska ”What the fuck are you saying??” och angrep honom sedan bakifrån. Läraren lyfte honom så att hans fötter hängde i luften och han fick svårt att andas. Det var då han slog läraren för att denne skulle släppa honom.

Men det gjorde saken ännu värre. Istället för att släppa honom skallade den 52-årige mannen pojken så hårt att han flög tre meter och slog huvudet i dörren.

– Jag ligger där helt skakig, men han flyger på mig igen och börjar strypa mig. Jag kunde inte andas och försökte få bort honom, men han väger ju mycket mer än jag. Jag trodde jag skulle dö för jag kunde inte andas.

Mannen fortsätter tills några tjejer skriker och gråter och försöker dra bort honom. Det är först då läraren släpper taget om pojken och går därifrån. Kort därpå anländer polisen och pojken förs till sjukhus för en undersökning.

Mannen som attackerade pojken heter Pascal Mafall Fall och är miljöpartistisk politiker som representerar partiet i Nackas kommunfullmäktige. Han sitter även i fritidsnämnden som beslutar i frågor rörande idrott, fritidsgårdar osv. 2014 stod han på Miljöpartiets EU-lista. Mafall Fall kommer ursprungligen från Senegal och flyttade till Sverige 1996. På partiets hemsida skriver han om de frågor som engagerar honom mest:

”Främlingsfientliga partier är på frammarsch runt om i Europa. De vill stänga EU för omvärlden. De sprider fördomar och ställer människor mot varandra. Vi vill annorlunda. Människor ska känna sig välkomna hit oavsett om de kommer för att arbeta, studera, återförenas med sin familj eller söka asyl. Vi står upp för fri rörlighet för människor.”

På en bild på Miljöpartiets hemsida syns han tillsammans med den nuvarande vice statsministern Isabella Lövin. ”Pascal Mafall Fall och Isabella Lövin pratar om grön politik”, står det i bildbeskrivningen (se bilden ovan).

Kort efter händelsen börjar Pascal sprida anklagelser mot pojken i en sluten grupp på Facebook. Där skriver han att eleven använde rasistiska tillmälen mot honom samt skallade honom först. Pojken själv avfärdar detta kategoriskt och menar att det finns vittnen till händelsen.

– Jag har inte varit i skolan sedan dess eftersom… jag är rädd för att folk ska tro att det han skriver är sant, berättar han för oss.

Samhällsnytt har varit i kontakt med Mafall Fall, men han har avböjt att kommentera med hänvisning till pågående polisutredning. Vi har ställt en fråga om varför han spred sin beskrivning av händelsen på Facebook trots den pågående utredningen, men inte heller den frågan vill han besvara.

Samskolan i Nacka har valt att hålla sig neutral i frågan och kallade händelsen på sitt intranät för ”ett slagsmål” – något som pojkens föräldrar är starkt kritiska till. De menar att ett slagsmål förutsätter två jämlika parter, medan det som inträffade inte kan klassas annat än en misshandel. De menar även att skolan har tagit parti för läraren och försöker misstänkliggöra pojken genom att kalla händelsen slagsmål.

Samhällsnytt har tagit del av en ljudinspelning av ett krismöte mellan familjen och skolans ledning som ägde rum tidigare idag. Skolans ledning framhärdar i att lämna den ”neutrala” omskrivningen av händelsen på intranätet, medan pojkens far hörs säga upprört:

– En vuxen människa skallar min son så att han flyger tre meter och slår bakhuvudet i en dörr. Han kunde ha dött!

Till svar får han följande av skolledningen:

– Vi är alla jätteupprörda. Men det viktigaste nu är att vi sitter på det här mötet… för att diskutera framåtsyftande strategier.

Samhällsnytt har pratat med skolans biträdande rektor Max Ljungberg som bekräftade att skolan har gjort en polisanmälan till följd av händelsen. För vidare frågor hänvisade han till skolans rektor Britta Wikman – som dock avböjt att svara på några frågor överhuvudtaget.

Samhällsnytt har varit i kontakt med Miljöpartiets gruppledare i Nacka kommun Sidney Holm. Enligt honom ser Miljöpartiet ”allvarligt” på det inträffade, men avvaktar besked från polisen. Än så länge behåller Pascal Mafall Fall sin plats i kommunens fullmäktige, men kan inte delta i sammanträden medan utredningen pågår. Enligt uppgifter till Samhällsnytt har Nacka kommun avslutat hans anställning på skolan.

Pascal Mafall. Faksimil LinkedIn:

UPPDATERING: Efter artikelns publicering har det framkommit att skolans ovilja att stötta sin misshandlade elev kan bottna i en intressekonflikt. Skolans biträdande rektor Max Ljungberg, som tog det första samtalet med pojken och är rektor över årskurserna 7 till 9 där pojkens klass ingår, har fram till 2016 varit Miljöpartiets första namn i grannkommunen Värmdö. Under en tid var han vice ordförande i kommunfullmäktige, ledamot i kommunstyrelsen samt ansvarig för skolfrågor i kommunen.