vattenbombning-foto-Oleg-V.-Belyakov-wikimedia-commons

Bild: Oleg V. Belyakov.

Inrikes

MSB och regeringen spred falska uppgifter om upphandlad helikopterberedskap

Publicerad 5/30/2019
Annons

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) avslöjas med att i spåren av förra årets fiasko ha uppgett grovt överdrivna siffror som får det att framstå som att Sveriges beredskap inför skogsbränder är långt bättre än vad den i själva verket är. Uppgifterna användes också av regeringen, som är ytterst ansvarig för myndighetens verksamhet, i ett försök att desarmera den förödande kritiken.

MSB fick efter förra sommarens bränder svidande kritik för att inte ha fullgjort sitt uppdrag. Till följd av kraftiga besparingar och nedskärningar stod myndigheten handfallen inför den situation som uppstod. Regeringen tvingades be det bättre förberedda Polen om assistans för att släcka bränderna, ett land vars politik man annars ofta kritiserar.

LÄS MER: Polska brandförsvaret i konvoj genom Sverige för att hjälpa till med skogsbränderna

Som svar på kritiken och inför den antågande sommaren gick regeringen och MSB för en tid sedan ut med information om att man upphandlat beredskap i form av 30 helikoptrar från privata aktörer för vattenbombning och andra insatser vid skogsbränder, skulle torkan slå till även i år.

– MSB har tecknat avtal med 30 helikoptrar från privata helikopterföretag som finns i beredskap för att tidigt kunna släcka bränderna, sa inrikesminister Mikael Damberg (S) till nyhetsbyrån TT den 23 april.

– Vi har gjort en stor helikopterupphandling där vi i nuläget har 30 helikoptrar som snabbt kan sättas ut på strategiska platser, hävdade MSB:s pressekreterare Marcus Årskog dagen efter i en kommentar till SVT.

Siffran ökades på MSB:s webbplats senare på ytterligare: ”Det avtal med helikopterentreprenörer som MSB skrev under i veckan ger myndigheten tillgång till 31 helikoptrar som inom en timme kan nå hela Sveriges yta när de är placerade på sina baser.”

LÄS MER: Skogsbrandsutredningen klar: ”I dag är vi inte trygga för att klara bränder”

Men uppgiften var falsk. SVT Uppdrag Granskning har talat med företrädare för den privata aktör, Heliair Sweden, som MSB tecknat avtal med där man säger att upphandlingen är av väsentligt mer blygsam omfattning.

Enligt Heliair Swedens verksamhetschef Aram Rubenstein omfattar avtalet bara 10 helikoptrar, dvs en tredjedel av vad regeringen och MSB kommunicerat till medborgarna.

Myndigheten har i stället för att uppge det man avtalat om valt att ange en i sammanhanget irrelevant siffra gällande hur många helikoptrar Heliair Sweden och bolagets olika underleverantörer totalt har i sitt stall. Men alla dessa har MSB inte tillgång till.

LÄS MER: Åtta av tio av försvarets helikoptrar står på marken – ”Inte vår sak bekämpa bränder”

Anneli Bergholm-Söder, som är avdelningschef på MSB, gör nu gällande att den felaktiga uppgiften beror på slarv. Efter avslöjandet har myndigheten på sin webbplats raderat den falska uppgiften om en beredskap på 31 helikoptrar.

LÄS ÄVEN: Bekämpade sommarens skogsbränder som frivilliga – straffas nu av Skatteverket

MSB leds idag av socialdemokraten Dan Eliasson som tidigare fått hård kritik för sitt sätt att leda flera andra myndigheter – Migrationsverket, Försäkringskassan och Polisen.

Ett av MSB:s alltmer framskjutna uppdrag är att bekämpa desinformation och informationspåverkan.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons