➤ Den 14 november inleddes i Zimbabwe vad som i huvudsak är att betrakta som en militärkupp. Militären vill dock av ekonomiska skäl undvika en regelrätt statskupp där den diktatoriske presidenten Robert Mugabe avsätts. Däremot uppges nu att Mugabe petats från posten som partiledare för regeringspartiet Zanu-PF.

Uppgiften har ännu inte bekräftats officiellt men nyheten firas ändå på gator och torg i landet. Militären har i praktiken tagit kontroll över landet men formellt sitter Mugabe fortfarande kvar som president.

Vill undvika statskupp
Den primära orsaken till att militären inte avsatt Mugabe är att maktövertagandet då skulle vara att betrakta som en fullbordad statskupp. Det skulle innebära stora ekonomiska problem för det av Mugabes regim redan i botten körda Zimbabwe.

LÄS MER: WHO utsåg ökänd kommunistdiktator till ambassadör – omprövar beslutet efter massiv kritik

Odemokratiska maktövertaganden accepteras inte av Afrikanska Unionen och de internationella organisationer och länder – inte minst Sverige – som i decennier årligen pumpat in mångmiljardbelopp för att hålla Mugabes korrupta och dysfunktionella regim kvar vid makten. Därför gör militären nu vad man kan för att få den idag 93-årige Mugabe att frivilligt frånträda presidentämbetet.

Emmerson Mnangagwa ny partiledare
Ny partiledare för Zanu-PF blir enligt uppgift den tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, som länge varit Mugabe-lojal men nyligen fick sparken från regeringen efter att ha protesterat mot hur Robert Mugabes drygt 40 år yngre hustru Grace Mugabe manövrerat sig allt närmare partitoppen och makten i landet.

”Gucci Grace” maktambitioner grusade
Grace Mugabe kallas i folkmun för ”Gucci Grace” eftersom hon gjort sig känd för att leva lyxliv för biståndspengar samtidigt som stora delar av folket lever i armod. Hon är extremt impopulär bland folket men har tydliga ambitioner på att ta över makten i Zimbabwe.

Dessa planer kan dock genom det militära maktövertagandet ha grusats. Även Grace Mugabe har enligt uppgift petats från sina uppdrag i regeringspartiet Zanu-PF. Hennes maktambitioner uppges ha varit en starkt bidragande orsak till att militären agerade. Grace Mugabe uppges nu ha flytt till grannlandet Nigeria.

Oklart om Mugabe avgår
Robert Mugabe har nyligen sagt att han hellre dör än lämnar ifrån sig presidentmakten. Om parlamentet beslutar att avsätta Mugabe är det dock inte mycket han kan göra eftersom han inte längre har några maktmedel att ta till för att klamra sig fast vid makten.

Under söndagen ska Mugabe också personligen ha förhandlat med arméns befälhavare Constantion Chiwenga, en av initiativtagarna till det militära maktövertagandet. Det finns ännu inga uppgifter om hur dessa förhandlingar avlöpt – om Mugabe gått med på eller tvärtom vägrar att avgå.

Haft makten i 37 år
Mugabe har, i sju år som premiärminister och 30 år som president, styrt Zimbabwe sedan 1980 då landet blev självständigt från Storbritannien och bytte namn från Rhodesia. Vid tiden för självständigheten var Zimbabwe ekonomiskt välmående och kallades för ”Afrikas kornbod”. Mugabe har genom tilltagande vanstyre och totalitära metoder drivit landet till ekonomisk kollaps.