I helgen har Centerpartiet hållit sin partistämma i Örebro för att dra upp riktlinjerna inför framtiden och locka fler väljare. Inför stämman gjorde den turkiske partiledaren Muharrem Demirok klart att partiledningen vill se Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) som statsminister i Sverige.

Ytterligare ett utspel från Muharrem Demirok bara dagar innan partistämman var att gängvåldet inte har något med invandring att göra. Men partiledarens analys av rådande situation i landet verkar inte gå hem hos väljarna.

I Novus septembermätning lyckas partiet inte nå upp till fyraprocentspärren med sina 3,9 procent.

LÄS ÄVEN: Centerpartiet under spärren

På fredagen i samband med att stämman inleddes uttalade sig Demirok om sin syn på framtiden för Sverige. Han vill se Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vid makten – och med stöd från Vänsterpartiet.

– I de möjliga förutsättningarna som finns så är ju Magdalena Andersson den mest lämpade att leda en regering, säger Demirok till DN.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Nye C-ledarens kusin ingår i Erdogans inre krets

Demirok står fast vid att Sverigedemokraterna inte under några omständigheter kan bli aktuella som samarbetspartner till Centerpartiet.

– Det är ett parti vars företrädare vill att jag ska lämna landet. Som graderar mina barn. Jag får meddelanden från dem om hur mycket svenskar mina barn egentligen är. Tre fjärdedelar tydligen. Eftersom jag är halvsvensk och min fru är svensk så blir mina barn tre fjärdedelars svenskar, säger Demirok till DN.

Öppnar för euro

Under helgen har Centerpartiet vänt i frågan om euro och tar nu rygg på Liberalerna. Partiet vill se en utredningen för införandet av euro i Sverige. En som argumenterade för euron var EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani.

– Eurozonen har fått många stabiliserande faktorer, eurokrisen orsakades inte av eurosamarbetet utan i USA. Jag är för euro. Ja, jag vill att vi ska sitta vid alla förhandlingsbord, sa Al-Sahlani.

Andra förslag som röstats igenom under helgen är bland annat att sänka åldersgränsen för att köpa alkohol på Systembolaget från 20 till 18 år. Men även att tillåta aktiv dödshjälp.

Partiledningens storsatsning på skolan och förslaget att korta ned elevernas sommarlov fick däremot ett nej av stämman.

LÄS ÄVEN: C-politiker ömmar för gruppvåldtäktsman: ”Hade maximal otur, jättejobbigt”